Останні новини

Скільки клітковини потрібно їсти на день: поради дієтологині

- 29 Лютого 2024, 10:02

Клітковина, також звана харчовими волокнами, відіграє ключову роль у підтримці здорового травлення. Її присутність в раціоні сприяє поліпшенню травлення і регулює рівень глюкози в крові. Введення більше клітковини у ваш щоденний раціон може мати численні переваги для здоров’я. Скільки клітковини потрібно їсти на день, відповідає польська дієтологиня Кароліна Топольська.

Які є види клітковини

“Харчові волокна є дуже важливим елементом у раціоні. Достатня кількість клітковини може позитивно вплинути на наше здоров’я та запобігти розвитку багатьох захворювань, наприклад ожиріння”, – зазначає дієтологиня.

Харчові волокна поділяються на нерозчинні (наприклад, целюлоза, лігнін) і розчинні (наприклад, пектини, рослинні слизи).

Загальноприйнято вважати, що клітковину слід вживати в кількості приблизно 20-40 г на день. Іноді запас клітковини змінюється, особливо коли виникають захворювання, які вимагають, наприклад, зменшення споживання клітковини. Однак у здорових людей як недостатнє споживання, так і надлишок можуть мати негативні наслідки. Якщо запас занадто низький, симптоми можуть включати запор , а якщо запас занадто великий, це може призвести до діареї.

Де шукати клітковину

Що стосується нерозчинної клітковини, то її споживання може сприятливо впливати на кровообіг і перистальтику, тобто роботу кишечника. Вищезазначена функція поєднується з іншою властивістю, яка полягає в запобіганні запорів і збільшенні маси випорожнень. Джерелом нерозчинної клітковини можуть бути пшеничні висівки , житні пластівці, гречка, коричневий рис, овочі та фрукти (особливо їх шкірка).

Розчинна клітковина позитивно вплине на вуглеводний і ліпідний обмін в організмі. Його можна знайти в насінні бобових, фруктах, овочах і цільнозернових продуктах.

Приклади вмісту клітковини в продуктах харчування на 100 г: яблуко – 2,4 г, малина – 7 г, біла квасоля – 16 г, зелений горошок – 6 г, пшеничні висівки – 43 г, житні пластівці – 11,5 г і гречана крупа. – 6 г.

Читайте також:

По темі