Вчені стверджують: ця нова 5-денна дієта здатна повернути молодість

Останнім часом дієта FMD (Fasting Mimicking Diet) стала сенсацією у сфері науки та харчування. Цей режим харчування передбачає періодичне утримання від їжі протягом певного періоду, що, згідно з дослідженнями, може принести значні дивіденди для здоров’я.

Дослідники з Університету Південної Каліфорнії виявили, що короткочасні цикли дієти, що імітують голодування (FMD), мають потенціал для омолодження імунної системи, покращення чутливості до інсуліну та зменшення жирових відкладень у печінці. Ці позитивні зміни, в свою чергу, можуть призвести до зниження біологічного віку.

Що таке дієта FMD

Вчені представили п’ятиденний план харчування, який імітує голодування на воді, але при цьому забезпечує організм необхідними поживними речовинами. Ця дієта, що отримала назву Fasting-mimicking diet (FMD), має високий вміст ненасичених жирів і низький загальний вміст калорій, білків і вуглеводів.

FMD розроблена в лабораторії Школи Леонарда Девіса Університету Каліфорнії під керівництвом професора Вальтера Лонго. Професор Лонго також є головним автором нового дослідження, яке підтверджує ефективність FMD.

У чому користь дієти FMD

Дієта, що імітує голодування (FMD), розроблена професором Лонго, має багато позитивних ефектів на здоров’я, які підтверджені науковими дослідженнями.

Серед них:

  • стимулювання відновлення стовбурових клітин;
  • зниження негативних наслідків хіміотерапії;
  • попередження симптомів деменції у тварин.

Також FMD допомагає запобігати розвитку раку, діабету, серцево-судинних захворювань та інших хвороб, пов’язаних зі старінням.

За даними лабораторії Лонго, п’ятиденна дієта, що імітує голодування, якщо її повторювати один або два рази на місяць, може продовжити життя.

Як досліджували вплив дієти FMD

У дослідженні брали участь дві групи людей, серед яких були чоловіки та жінки від 18 до 70 років. Учасники однієї групи слідували дієті FMD протягом п’яти днів кожні 3-4 місяці, а потім поверталися до свого звичного харчування на 25 днів. Учасники іншої групи або їли як завжди, або дотримувалися середземноморської дієти.

Дієта FMD складається переважно з рослинних супів, енергетичних барів, природних енергетичних напоїв, здорових чіпсів та чаю. Учасникам також надавали додаток, який містить багато мінералів, вітамінів та незамінних жирів.

За результатами аналізу крові, учасники, які дотримувалися дієти FMD, мали менші показники ризику цукрового діабету, а за даними МРТ спостерігалося зниження вмісту жиру в черевній порожнині та печінці. Ці поліпшення свідчать про зменшення ризику розвитку метаболічного синдрому.

Результати також вказують на те, що учасники дослідження зменшили свій біологічний вік у середньому на 2,5 роки.

Це дослідження підтверджує потенціал дієти, що імітує голодування. Вона є гарним рішенням для короткострокового періодичного втручання у звичне харчування.

Читайте також: