Протизапальна дієта: позбудьтеся запалення та покращте своє здоров’я

Запалення – це постійний супутник нашого життя. Вони виконують важливу функцію для нашого здоров’я. Незважаючи на те, що вони приносять дискомфорт та негативні наслідки, насправді це корисна реакція нашої імунної системи на подразнки.

Проте запалення може стати небезпечним, коли воно триває занадто довго і починає ушкоджувати здорові клітини. Тоді потрібно застосувати протизапальну дієту, яка без суворих правил і обмежень зменшує запалення та їх симптоми. Ця дієта не про схуднення, і вона необхідна усім без винятку.

Що таке протизапальна дієта

Запобігти запаленням неможливо, вони виникають як відповідь на стрес, подразники, алергії, віруси та інфекції. У деяких людей через генетичні особливості імунна система постійно викликає запалення в організмі, наприклад, при діабеті 1 типу, ревматоїдному артриті чи розсіяному склерозі.

Іноді через нестачу фізичних вправ, сильний стрес і калорійну дієту може виникнути хронічне слабке запалення в усьому тілі. Цей тип запалення низького ступеня зазвичай не має помітних симптомів, але з часом може призвести до утворення хронічних захворювань.

У таких випадках нутриціологи рекомендують протизапальні дієти. Звичайно, одним лише харчуванням не вдасться позбутися усіх запалень. Не можна спати по 3 години, працювати на 4 роботах, потім з’їсти смачний овоч і забути про запалення в організмі. Але якщо зменшувати стрес в організмі комплексно, харчування стане важливим фактором для цього.

Меню протизапальної дієти

Немає однієї протизапальної дієти, якої б варто дотримуватися. Всі вони радять споживати декілька продуктів, які знижують запалення в тілі, але не визначають строгих норм щодо кількості, калорійності та щоденного раціону.

Протизапальна дієта не вимагає дотримання жорстких правил щодо калорій або розміру порцій. Вони пропонують щодня вживати різні захисні продукти, а не фокусуватися на споживанні одного або двох конкретних продуктів або харчових речовин. Це забезпечує більшу різноманітність захисних компонентів, які підсилюють імунітет.

Загалом протизапальні дієти наголошують на споживанні таких продуктів:

  • різноманітних фруктів і овочів;
  • ненасичених жирів (авокадо, оливкова олія, горіхи, горіхове масло, насіння, волоські горіхи, льон, насіння чіа);
  • мінімально оброблених цільнозернових продуктів, бобових, чаю, кави, трав, спецій, морепродуктів і жирної риби.

По суті, ті ж середземноморська дієта та дієта при гіпертонії DASH містять багато захисних продуктів, тому можуть відноситися до цього типу дієт.

Крім того, захисні дієти радять уникати продуктів, які викликають постійне фонове запалення:

  • жирне червоне м’ясо;
  • смажені страви;
  • солодкі напої;
  • насичені жири (жирні молочні продукти з вершків і вершкового масла, частково гідрогенізовані олії, жирні шматки м’яса та птиці);
  • рафіновані вуглеводи (білий хліб, макарони, рис);
  • надмірне споживання алкоголю.

Як працює протизапальна дієта

Рекомендовані цими дієтами продукти містять рослинні хімічні речовини, антиоксиданти та клітковину, які запобігають клітинному стресу та пригнічують запальні сигнали. Антиоксиданти борються з вільними радикалами, які спричиняють окислювальний стрес в тілі та викликають хронічні захворювання, хвороби серця та деякі види раку.

Дієти, багаті клітковиною, покращують метаболізм і можуть зменшити запалення шляхом зниження маси тіла. Їжа з високим вмістом клітковини також живить корисні бактерії, що живуть у кишківнику і виділяють речовини, які допомагають знизити рівень запалення в усьому тілі. Також ці продукти убезпечують тіло від сильних стрибків рівня глюкози в крові, що так само зменшує запалення.

Читайте також: