Заважають здоровому травленню: три речі, які не можна робити відразу після їжі

Досить часто ми робимо речі, які заважають здоровому травленню та можуть спричинити погіршення самопочуття. Якщо ви робите ці три речі після їжі, настав час змінити свої звички. Ваше тіло подякує вам за це.

У кожного з нас є свої звички та ритуали, особливо пов’язані з прийомом їжі. Однак ми рідко замислюємося про те, що ми робимо після їжі, що також впливає на наше здоров’я, самопочуття та фізичну форму. Виявляється, не все дозволено, і більшість із нас розвиває досить шкідливі звички після їжі.

Не чистити зуби після їжі

Не варто чистити зуби відразу після їжі. За даними клініки Майо, вживання продуктів, багатих вуглеводами та цукрами, таких як газовані напої, хліб і печиво або солодощі, викликає ріст бактерій у ротовій порожнині. Звідси і практика чистити зуби після їжі – чищення зубів запобіжить розмноженню бактерій і захистить нас від розвитку карієсу.

Однак якщо ви їли кислі продукти, наприклад, фрукти або випили вина, не хапайтеся відразу за зубну щітку. Потрібно почекати не менше 30 хвилин. Інакше механічне чищення може пошкодити ослаблену кислотами емаль. Найкраще почистити зуби перед прийомом кислої їжі, а після цього випити склянку води або скористатися жувальною гумкою без цукру, щоб відновити правильний pH у роті.

Не дрімайте після їжі

Ніякої користі сон після їжі не принесе. Крім того, це може викликати печію. На думку експертів, найкраще почекати принаймні три години після прийому їжі (включаючи закуски) перед сном. Найголовніша причина дуже проста – травлення повинно відбуватися у вертикальному положенні тіла, а не горизонтально. Коли ви їсте, їжа потрапляє у ваш шлунок. Коли ви лягаєте після їжі, цей перший травний механізм працюватиме не так добре, як мав би, тому що сила тяжіння не допоможе перемістити їжу по вашому травному тракту. Положення лежачи може сприяти відрижці вмісту і викликати печію. Фахівці виділяють кілька видів їжі, яка може бути особливо шкідливою, якщо ви вирішили прилягти після їжі. До них відносяться продукти з високим вмістом жиру, алкоголь і смажена їжа, які найчастіше сприяють печії. Якщо ви з’їсте занадто багато їжі, вам буде важче заснути.

Не займайтеся спортом після їжі

Третій гріх, який ми дуже часто робимо, це планування інтенсивних фізичних навантажень після їжі.

Дійсно, для травлення необхідна потужна циркуляція, але рух жодним чином не шкодить органам травлення – ваше тіло може перетравлювати вашу їжу і одночасно підтримувати функцію кінцівок. Однак робити вправи відразу після їжі не варто, якщо ви хочете уникнути розладу шлунка або м’язових судом.

Після кожного великого прийому їжі зачекайте приблизно три години, перш ніж вирушати на пробіжку або в спортзал. З’ївши щось легше, наприклад, невелику закуску, зачекайте приблизно дві години, перш ніж почати інтенсивну діяльність.

Читайте також: