Натуральний пробіотик: крупа, яка покращує роботу кишківника

Важливо включати крупи до щоденного раціону, адже вони є цінним джерелом поживних речовин, необхідних для нормального розвитку та функціонування людського організму. Пшоно, зокрема, відрізняється високим вмістом вітамінів та мікроелементів, що робить його незамінним продуктом харчування.

Чим особливе пшоно

Пшоно – це давній інгредієнт багатьох українських національних страв, які готувалися з нього протягом століть. Пшоно виробляють з проса – трави, яку в Україні культивують вже понад півтори тисячі років до нашої ери.

Однією з найдавніших пшоняних страв є куліш, який може бути кашею або густим супом. Куліш – це універсальна страва, яка довго зберегла своє місце в культурі польової кухні.

Не менш популярними були різні пшоняні каши. Хоча пшоно все ще залишається частиною народної кулінарії, більшість українських страв, які раніше готувалися з цієї крупи, тепер готують з рису.

З другої половини XX століття рис став доступнішим для більшості населення і поступово витіснив пшоно. Наглядним прикладом є голубці, які тепер зазвичай готують з рису або інших круп.

На міжнародних торгових майданччиках легко можна знайти пшоняні чіпси, снеки, борошно, локшину та готові суміші для млинців.

Чим пшоно корисне для здоров’я

Пшоно – це чудове джерело повільних вуглеводів, які довго забезпечують нас відчуттям ситості та достатньою кількістю енергії. Воно також містить багато клітковини, яка сприяє розвитку корисної кишкової мікрофлори, нормальній функції кишечника та здоровому стану його слизової оболонки. Крупа має помірний вміст білків, збагачує наш раціон цинком, калієм та вітаміном B6.

Також пшоно відрізняється тим, що воно містить велику кількість досить рідкісного елемента селену. Він необхідний для роботи гормонів щитовидної залози, синтезу нуклеїнових кислот, а також для захисту клітин від оксидативних пошкоджень та інфекцій.

Пшоно має низький глікемічний індекс, тому воно добре підходить для профілактики діабету. Крім того, крупа не містить глютену, що робить її особливо корисною для людей з целіакією.

Чи є “антинутрієнти” у пшоні

Є думка, що з пшоном треба бути обачним, бо в ньому є “антинутрієнти”, які можуть заважати нормальному засвоєнню деяких мінералів. Пшоно справді містить деякі речовини, які належать до цієї категорії, але їх вплив на засвоєння мінералів при звичайному харчуванні досить малий.

Якщо хочете, ви можете зменшити дію “антинутрієнтів”, замочивши крупу на ніч при кімнатній температурі і добре промивши її перед варінням.

Що приготувати з пшоном

Експерти поділилися цікавими ідеями, що можна приготувати з пшоном:

  1. Пшоняна каша з молоком. Якщо вам подобаються молочні каші – пшоняна буде дуже ніжною.
  2. Пшоняний суп. Він смакує ситно і апетитно – як з м’ясом, так і без нього.
  3. Гарбузова каша з пшоном. Ви можете готувати її як солодку (додавши корицю або мускатний горіх), так і солону з ароматним чорним перцем.
  4. Пшоно та капуста – ідеальне поєднання. Особливо якщо це квашена капуста.

Читайте також: