Не просто овоч: 7 вражаючих властивостей цвітної капусти
Цвітна капуста – це цінний продукт, який містить багато вітамінів С, К, В6, а також калій, марганець, холін, магній, фосфор і клітковина. Вона має мало калорій, тому добре підходить для тих, хто слідкує за своєю вагою або хоче схуднути. Крім того, її легко включити в свій щоденний раціон.
Для схуднення
Для того, щоб схуднути 100 г цвітної капусти в сирому вигляді містять близько 2 г клітковини, яка допомагає контролювати вагу. Клітковина робить їжу більш об’ємною і довше зберігає відчуття насичення.
Ті ж 100 г цвітної капусти складаються приблизно на 90% з води, яка також сприяє швидкому насиченню.
Для профілактики раку і серцевих хвороб
Цвітна капуста може зменшити ризик серцевих хвороб і раку – двох найпоширеніших причин смертності у світі. За даними огляду, що був опублікований у 2015 році, споживання хрестоцвітних овочів знижує ризик раку, серцевих хвороб і смерті від будь-яких причин.
Цвітна капуста включає в себе корисні речовини, які захищають вразливі ділянки судин від запалення. Саме вони підвищують ризик серцевих хвороб.
Для підтримки загального здоров’я
100 г цвітної капусти в сирому вигляді надають більше 75% добової норми вітаміну С. Організм потребує його для відновлення ДНК, синтезу колагену, еритроцитів і серотоніну. Вітамін С також зміцнює імунну систему.
Цвітна капуста також містить багато вітаміну К і холіну, які забезпечують 20% і 10% їхньої добової норми в одній порції. Вітамін К підтримує здоров’я кісток, а холін поліпшує сон і пам’ять. Цвітна капуста також має деяку кількість інших важливих поживних речовин. Серед них – вітаміни групи В, магній, марганець, фосфор і калій.
Для нормальної роботи кишківника
Експерти рекомендують їсти 25 г клітковини на день для жінок і 38 г для чоловіків, але більшість людей не дотримуються цих норм. Споживання цвітної капусти та інших овочів може допомогти збільшити кількість клітковини в раціоні.
Клітковина цвітної капусти годує «хороші» бактерії в кишківнику, які знижують запалення і сприяють регулярному випорожненню.
Для уповільнення старіння
Дослідження виявили, що сульфорафан може впливати на гени так, що уповільнює біохімічний процес старіння. Сульфорафан – це природна речовина, яка знаходиться в цвітній капусті та інших хрестоцвітних овочах. Вона нейтралізує токсини, знижує запалення і захищає ДНК.
Дослідження, що було опубліковане у 2019 році, показало, що сульфорафан може захищати мозок і уповільнювати погіршення когнітивних функцій, пов’язане з віком.
Для зменшення запалення
Встановлено, що біологічно активні сполуки цвітної капусти зменшують запалення. Цвітна капуста також є джерелом антиоксидантів, в тому числі тих, що захищають від окислювального стресу.
Окислювальний стрес виникає, коли в організмі є нерівновага між виробленням вільних радикалів, які пошкоджують клітини, і здатністю організму протидіяти їхньому негативному впливу. Наслідком є системне запалення, яке може підвищити ризик передчасного старіння і хвороб.
Для детоксикації
Детоксикація – це природний процес виведення з організму потенційно шкідливих хімічних речовин. Споживання цвітної капусти та інших хрестоцвітних овочів може підтримати його перебіг.
Цвітна капуста містить ферменти, які допомагають детоксикації. Вони діють як внутрішні «збирачі сміття»: шукають в організмі токсини та продукти життєдіяльності, зв’язуються з ними, а потім виводять їх з організму.
Читайте також:
- М’ясне задоволення без шкоди: експерти назвали найкориснішу ковбасу
- Дієтологиня рекомендує: їжте гриби для покращення здоров’я