ТОП-10 продуктів з високим вмістом білка, які збагатять ваш раціон

Білок відіграє ключову роль у підтримці загального здоров’я. Ця велика категорія молекул виконує безліч важливих функцій, таких як: підтримка структур клітин, імунну функцію, рух, хімічні реакції, синтез гормонів тощо. Всі білки, які ми знаходимо в їжі, складаються з крихітних будівельних блоків, амінокислот. Ці амінокислоти, подібно до цеглинок, з’єднуються в ланцюжки, формуючи різноманітні білки, необхідні для нашого організму.

Продукти з високим вмістом білка

Яйця

Продукт, який надає організму білок, який добре перетравлюється, а також багато вітамінів, мінералів, корисних жирів і антиоксидантів. Не забувайте, що яєчний білок — це майже ідеальний білок, але цільні яйця, разом з жовтком, мають набагато більше харчової цінності, в тому числі вітамінів, мінералів, антиоксидантів і корисних жирів.

Мигдаль

Горіх, що містить багато основних харчових речовин, таких як волокна, вітамін Е, марганець і магній. Він також багатий на рослинний білок. Споживання мигдалю може покращити ваше здоров’я декількома шляхами, в тому числі зменшити ризик серцевих хвороб, пов’язаний з високим рівнем холестерину ЛПНЩ (небезпечний холестерин) і високим артеріальним тиском.

Куряча грудка

Куряча грудка — відмінний варіант, якщо ви хочете збільшити вживання білка. Крім білка, курятина має різні вітаміни групи В, а також мінерали, такі як цинк і селен.

Сир

Містить багато кальцію, фосфору, селену, вітаміну B12, рибофлавіну (вітаміну B2) та інших харчових речовин. Одна склянка (226 г) кисломолочного сиру дає 28 г білка.

Грецький йогурт

Цей йогурт також називають процідженим йогуртом, — це дуже густий вид йогурту з великою кількістю білка. Він має сметаноподібну консистенцію та є джерелом багатьох поживних речовин, таких як кальцій, вітамін В12, вітамін А, селен і цинк.

Тваринне молоко

Надає вашому організму майже всі харчові речовини, які він потребує. Це хороше джерело високоякісного білка, а також багатьох вітамінів і мінералів, таких як кальцій, фосфор і рибофлавін.

Сочевиця

Одне з найцінніших джерел рослинного білка, що робить її відмінним варіантом для збільшення білку в раціоні, якщо ви слідуєте вегетаріанській або веганській дієті. Дослідження свідчать, що люди, які регулярно споживають сочевицю або інші бобові, мають менший ризик розвитку таких хвороб, як хвороби серця та жирова дегенерація печінки.

Червоне м’ясо

Цей продукт можна включати до свого раціону, якщо ви хочете здорово харчуватися, але не зловживайте ним. Проте, якщо їсти червоне м’ясо в надмірних кількостях, це може підвищити ваші шанси захворіти на деякі хвороби, наприклад, рак кишківника. Ви можете зменшити споживання червоного м’яса та замінити його на рослинні джерела білка, а також рибу і птицю.

Риба

Містить велику кількість білку й деякі важливі вітаміни та мінерали, такі як йод, селен і вітамін B12. Якщо ви їсте багато риби, ви можете знизити ризик захворіти на хвороби серця або діабет другого типу. Також жирна риба, наприклад, лосось і оселедець, має багато омега-3 жирних кислот, які дуже корисні для вашого здоров’я, особливо для серця.

Кіноа

Кіноа часто описують як повноцінний білок, адже вона містить всі дев’ять незамінних амінокислот, необхідних нашому організму. Проте, важливо зазначити, що кіноа не є ідеальним джерелом білка, адже в ній може бути недостатньо деяких амінокислот, таких як лейцин.

Читайте також: