Прискорюють старіння мозку: яких напоїв варто остерігатися

Мозок, як і весь наш організм, піддається процесам старіння. Вживаючи невідповідні напої, ми можемо пришвидшити цей процес, що точно піде не на користь.

Не тільки логічні завдання, головоломки, кросворди та ребуси підтримують наш мозок у хорошому стані. На його роботу також впливає їжа та напої, які ми споживаємо. Варто знати, які напої обмежити і, можливо, навіть виключити зі свого раціону, щоб не прискорювати старіння нашого мозку.

Газовані напої та мозок

Як показало дослідження, опубліковане в 2017 році в “Alzheimer’s & Dementia”, газовані напої пов’язані з прискореним старінням мозку. В учасників дослідження, які випивали хоча б один такий напій на день, вчені спостерігали випадки зменшення обсягу мозку. Регулярне вживання газованої води також було пов’язане з порушенням “епізодичної” пам’яті – відповідальної за довготривалу пам’ять і спогади.

Вчені також спостерігали зменшення об’єму гіпокампу, який відповідає за більшість функцій пам’яті та навчання. Об’єм гіпокампу природним чином зменшується з віком, але згідно з цим дослідженням, вживання солодких газованих напоїв може прискорити цей процес.

Газовані напої без цукру та мозок

Незважаючи на те, що газованка без цукру може здатися більш здоровою альтернативою, вона не містить доданого цукру, але вчені довели, що її споживання також не корисно для нашого мозку. Відповідно до одного дослідження, опублікованого в Stroke, люди, які п’ють одну дієтичну газовану воду на день, мають майже в три рази більший ризик розвитку інсульту або деменції, ніж люди, які не п’ють дієтичну содову.

Вплив алкоголю на мозок

Алкоголь, навіть якщо його вживати час від часу, впливає на наш організм. І хоча з’являються дослідження про те, що невеликі дози алкоголю можуть мати позитивний вплив на здоров’я, несприятливі наслідки вживання алкоголю все ще переважають.

Нове дослідження, опубліковане в Nature, показує, що споживання навіть помірної кількості алкоголю зменшує як білу, так і сіру речовину в мозку. Обидва відповідають за когнітивні функції.

Читайте також: