Скільки мандаринів можна з’їсти за день: користь і шкода традиційного новорічного фрукту
Мандарини – одній з найпопулярніших фруктів у зимовий період, адже їхній запах ніби промовляє, що свята вже близько! Цей цитрус є справжнім джерелом вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин. А оскільки плоди ростуть на деревах – у них немає важких металів і радіонуклідів, які можуть накопичуватися в ґрунті.
Чим корисні мандарини?
- Мандарини зміцнюють імунітет. Цей фрукт містить багато вітаміну C, який так необхідний у холодний сезон. Він активізує імунні клітини, допомагаючи організму боротися з інфекціями та вірусами.
- Нормалізує роботу кишківника. Мандарин є натуральним пребіотиком і стимулює ріст корисних бактерій.
- Особливо помітна користь мандаринів для здоров’я нервової системи. Плоди активують приплив крові до головного мозку, стимулюючи нейрони, що призводить до поліпшення пам’яті, уваги, логічного мислення, запобігають когнітивним порушенням і хворобі Альцгеймера. До того ж вони є природними антидепресантами та енергетиками: заряджають бадьорістю, знімають втому і тривогу, позбавляють апатії, покращують настрій.
- Покращують стан шкіри. Завдяки великій кількості вітамінів A і С цитрус покращує стан шкіри. Крім того, мандарини прискорюють загоєння ран і борються з передчасними ознаками старіння: зморшками, сухістю, зниженням еластичності шкіри. Аскорбінова кислота також стимулює синтез колагену – білка, який необхідний для будівництва кісток, сухожиль, волосся і нігтів.
- Мандарини зміцнюють серцевий м’яз. Мандарини містять алкалоїд синефрин, який знижує рівень “поганого” холестерину. А ще в них багато калію: він виводить надлишки води, нормалізує артеріальний тиск і зміцнює серцевий м’яз.
- Мандарини корисні для здоров’я очей. Вітамін A підвищує гостроту зору, зміцнює рогівку, допомагає краще бачити в темряві та захищає слизові тканини.
Чи може нашкодити мандарин?
Слід врахувати, що цитрусові належать до алергенних продуктів. Тому вводити їх у раціон потрібно з обережністю. Доведеться відмовитися від ласощів у разі індивідуальної непереносимості фрукта та захворювань органів травної системи (мандариновий сік викликає синдром подразненого шлунка):
- підвищеної кислотності шлунка;
- гастриті;
- коліті;
- ентериті;
- виразковій хворобі;
- гепатиті;
- пієлонефриті;
- холециститі;
- запаленні тонкого кишечнику;
- загостренні панкреатиту.
Скільки мандаринів можна з’їсти?
Дієтологи рекомендують вживати не більше 4 спілих плода на добу, при цьому за раз краще не їсти більше двох цитрусових. Також мандарини слід вживати приблизно через годину після основного прийому їжі, оскільки кислоти, що містяться в цитрусі, здатні пошкодити слизові ШКТ (шлунково-кишкового тракту).
Кісточки мандаринів їстівні, але не варто ними захоплюватися. Краще витягувати їх із фрукту перед вживанням.