Вітамінна бомба: експерти розповіли, які листові овочі приносять найбільше користі

Зелені листові овочі є важливою частиною здорового харчування. Вони багаті на вітаміни, мінерали і клітковину, але містять мало калорій.

Раціон, сповнений листовою зеленню, може запропонувати численні переваги для здоров’я, включаючи зниження ризику ожиріння, серцевих захворювань, високого кров’яного тиску та психічного занепаду.

Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC) в 2014 році опублікував звіт, в якому оцінено 47 фруктів і овочів по щільності поживних речовин. Ці продукти були обрані на основі того, що вони тісно пов’язані з боротьбою з хронічними захворюваннями, а також містять 10% або більше денної норми 17 різних поживних речовин.

Ось 18 найкорисніших зелених листових овочів, які потрібні кожному, хто звик піклуватися про своє здоров’я:

  • Салат айсберг;
  • Капуста;
  • Рукола;
  • Кульбаба зелена;
  • Капуста кале;
  • Ендівій;
  • Гірчичний шпинат;
  • Зелень ріпи;
  • Коллард;
  • Салат ромен;
  • Петрушка;
  • Листовий салат;
  • Цикорій;
  • Шпинат;
  • Бурякова зелень;
  • Мангольд;
  • Китайська капуста;
  • Крес-салат.

Як додати їх в свій раціон?

Є два основні методи додавання зелених листових овочів в раціон: сирими або приготованими. Тим, хто вважає за краще їсти в сирому вигляді, можна використовувати в якості основи для салату, доповнюючи інгредієнтами з інших груп продуктів. Ще один спосіб – робити соки і смузі.

З іншого боку, якщо готувати, можна включити їх в рецепт овочевого супу, протушкувати з вершками або просто відварити з іншими овочами, такими як картопля, щоб створити чудовий гарнір.

Протипоказання до вживання

Чи не для всіх людей зелень буває однаково корисна. У ряді випадків деякі види зелені, можуть навіть завдати шкоди фізичному стану людини. Вживати такий продукт не рекомендується при наступних патологіях:

  • гастрит – провокує проблеми з переварюванням їжі;
  • панкреатит – категорично заборонено вживати гостре, в тому числі і такі види зелені, як зелена цибуля, гірчиця, черемша;
  • сечокам’яна хвороба – можна викликати загострення, поївши листя салату, які стимулюють процес утворення каменів.

Крім обмежень, пов’язаних з хворобами, слід зазначити і період вагітності, під час якого краще відмовитися від петрушки, так як вона може викликати передчасні пологи.