Вітамінна бомба: експерти розповіли, які листові овочі приносять найбільше користі
Зелені листові овочі є важливою частиною здорового харчування. Вони багаті на вітаміни, мінерали і клітковину, але містять мало калорій.
Раціон, сповнений листовою зеленню, може запропонувати численні переваги для здоров’я, включаючи зниження ризику ожиріння, серцевих захворювань, високого кров’яного тиску та психічного занепаду.
Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC) в 2014 році опублікував звіт, в якому оцінено 47 фруктів і овочів по щільності поживних речовин. Ці продукти були обрані на основі того, що вони тісно пов’язані з боротьбою з хронічними захворюваннями, а також містять 10% або більше денної норми 17 різних поживних речовин.
Ось 18 найкорисніших зелених листових овочів, які потрібні кожному, хто звик піклуватися про своє здоров’я:
- Салат айсберг;
- Капуста;
- Рукола;
- Кульбаба зелена;
- Капуста кале;
- Ендівій;
- Гірчичний шпинат;
- Зелень ріпи;
- Коллард;
- Салат ромен;
- Петрушка;
- Листовий салат;
- Цикорій;
- Шпинат;
- Бурякова зелень;
- Мангольд;
- Китайська капуста;
- Крес-салат.
Як додати їх в свій раціон?
Є два основні методи додавання зелених листових овочів в раціон: сирими або приготованими. Тим, хто вважає за краще їсти в сирому вигляді, можна використовувати в якості основи для салату, доповнюючи інгредієнтами з інших груп продуктів. Ще один спосіб – робити соки і смузі.
З іншого боку, якщо готувати, можна включити їх в рецепт овочевого супу, протушкувати з вершками або просто відварити з іншими овочами, такими як картопля, щоб створити чудовий гарнір.
Протипоказання до вживання
Чи не для всіх людей зелень буває однаково корисна. У ряді випадків деякі види зелені, можуть навіть завдати шкоди фізичному стану людини. Вживати такий продукт не рекомендується при наступних патологіях:
- гастрит – провокує проблеми з переварюванням їжі;
- панкреатит – категорично заборонено вживати гостре, в тому числі і такі види зелені, як зелена цибуля, гірчиця, черемша;
- сечокам’яна хвороба – можна викликати загострення, поївши листя салату, які стимулюють процес утворення каменів.
Крім обмежень, пов’язаних з хворобами, слід зазначити і період вагітності, під час якого краще відмовитися від петрушки, так як вона може викликати передчасні пологи.