Останні новини

Корисна для кишечника і менш калорійна, ніж рис: 5 маловідомих переваг картоплі

- 19 Жовтня 2024, 13:10

Картопля належить до тієї ж групи овочів, що й помідори, баклажани та перець. Хоча вона не користується хорошою репутацією, цей овоч містить багато цінних мінералів, наприклад, калій, цинк, залізо, кальцій і магній. Картопля також допомагає підтримувати належний рН в організмі та є джерелом клітковини.

Вона низькокалорійна

Багато дієтологів говорять, що від картоплі можна набрати вагу. Однак реальність зовсім інша. Картопля має менше калорій, ніж інша популярна добавка, довгозернистий білий рис, який містить 130 ккал.

У 100 г сирої ранньої картоплі міститься 70 ккал, у пізній — 85 ккал. Картоплю найкраще готувати відвареною у воді або на пару. Подавати її також варто в «мундирах» – тоді вона збереже більше корисних речовин.

Джерело енергії

Картопля складається з вуглеводів. Вуглеводи, в свою чергу, дають організму енергію. Це одна з причин, чому картоплю рекомендують людям, які фізично активні.

У ній мало жиру

Жиру в цих овочах немає. Картопля містить мізерно малу кількість жиру – на 100 г міститься приблизно 0,1 г жиру. Крім того, картопля також містить харчові волокна, які є джерелом харчових волокон.

Корисна для кишечника

Картопля є джерелом резистентного крохмалю. Крохмаль позитивно впливає на мікрофлору кишечника. Вона також містить харчові волокна , ще один важливий елемент для правильного функціонування. У 180 г відвареної картоплі міститься приблизно 3 г клітковини, тобто більше 10% добової потреби.

Джерело вітаміну С

Залежно від сорту цього овоча в картоплі міститься від 3 до 30 мг аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С. Вітамін С необхідний для повноцінної роботи організму. Крім усього іншого, аскорбінова кислота впливає на імунітет, жировий обмін і бере участь у синтезі колагенових волокон.

Читайте також:

По темі