Дієтологиня назвала популярні овочі, які підвищують рівень цукру в крові

Щоденне меню повинно включати овочі, які містять багато вітамінів, флавоноїдів, а також мінералів і клітковини. Їх споживання позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, самопочуття та концентрацію уваги. Здорові люди можуть їсти всі овочі, а ось у діабетиків ситуація інша. З деякими з них потрібно бути обережними, оскільки вони підвищують рівень цукру в крові. Детальніше розповіла дієтологиня Емма Беккет.

Овочі, які підвищують цукор

“До овочів, які спричиняють різке підвищення рівня цукру в крові, належать картопля, горох, кукурудза, буряк, морква”, — розповіла фахівець.

Як вона пояснила, вони багаті вуглеводами, які можуть завдати шкоди організму, підвищуючи рівень цукру в крові. Деякі з них мають високий глікемічний індекс (ГІ) , що змушує їх перетравлюватися швидше, викликаючи різке підвищення, а потім різке падіння цукру в крові. А це не корисно для здоров’я.

Більшість овочів мають середній або низький рівень глікемії, але є винятки: овочі з високим індексом (GI>70). Це морква, картопля, пастернак, буряк і кукурудза. Їх не рекомендують вживати діабетикам. Тому що після їх споживання рівень цукру в крові підвищується дуже швидко, а у людей, які страждають на це захворювання, це небезпечно і вимагає введення великої дози інсуліну. З цієї причини діабетикам слід бути обережними при вживанні продуктів з високим індексом ГІ.

Чи слід повністю відмовлятися від цих овочів

Експерт зазначає, що вищевказані овочі, хоч і містять багато вуглеводів, є чудовим джерелом клітковини та інших корисних речовин. За словами Беккет, люди, які борються з діабетом, не повинні повністю відмовлятися від їх вживання. Досить, якщо вони його просто значно зменшать.

Читайте також: