Біла ріпа: овоч, який додасть сил та позбавить від застуди

Цей овоч рідко зустрічається на кухні, а це дуже шкода. Він не тільки чудовий на смак, але й надзвичайно корисний. Він приносить неоціненну користь, зокрема: зміцнює організм, підтримує нервову систему і захищає від раку. Багато в чому це пов’язано з його харчовою цінністю. Включіть його в свій раціон і ви не пошкодуєте.

Користь білої ріпи

Біла ріпа не так популярна, як морква, помідори чи картопля. Але містить справжню силу поживних речовин. У ній 92 відсотки води, але в той же час містить багато цінних вітамінів (А, С і В ), мінералів (цинк, фосфор, магній, марганець, калій , кальцій, залізо).

Крім того, біла ріпа також багата білком, вуглеводами, клітковиною, т. зв здоровими жирами та бактерицидними речовинами. Як хрестоцвітий овоч, він містить значну кількість глюкозинолатів і поліфенолів, які запобігають багатьом захворюванням, пов’язаним зі способом життя.

Так само молоде біле листя ріпи є цінною поживною бомбою. Вони містять більше білка та клітковини, ніж бульби, і багаті, зокрема, на: вітамін С, провітамін А, фолати, лютеїн і зеаксантин.

Від чого допомагає біла ріпа

Білу ріпу можна їсти скільки завгодно, тому що калорій в ній дуже мало – в 100 г всього 26 ккал. Це, безсумнівно, один із найкорисніших овочів, який підтримує кровоносну, нервову та м’язову системи. Завдяки вмісту глюкозинолатів має протизапальні та протиракові властивості. Згідно з науковими дослідженнями, споживання цих біоактивних сполук із антиоксидантними властивостями забезпечує захист від розвитку раку молочної залози, легенів, колоректального та прямої кишки.

Білу ріпу варто їсти при застуді

Також біла ріпа благотворно впливає на травну систему – стимулює травлення і запобігає запорам. Крім того, корисна у боротьбі із застудою, оскільки заспокоює біль у горлі та запалення слизової оболонки. Додає сили і зміцнює ослаблений організм.

Білу ріпу можна використовувати різними способами. Найчастіше подається у вигляді пюре або салатів. Ви можете сміливо їсти її в сирому вигляді або використовувати як інгредієнт для супів або м’ясних страв. Її листя також є цінною і смачною добавкою до салатів.

Читайте також: