Додайте цю приправу до жирного м’яса: вона поліпшить травлення і не дасть набрати вагу

Приготоване на грилі або смажене м’ясо може викликати важкі відчуття в шлунку після їжі, але є способи полегшити перетравлення такої їжі. Ключем до цього є правильні спеції, і однією з них, популярною в болгарській кухні, є чубриця. Її основний інгредієнт – гірський чабер , який має перцевий смак з ніжною гострою ноткою.

Чим корисна чубриця

Це суміш спецій, яка використовується в балканській кухні, особливо в болгарській. Основа – гірський чабер, який містить:

  • флавоноїди, які допомагають знизити рівень холестерину ЛПНЩ (переважно тваринного походження), зменшують запалення, регулюють артеріальний тиск і покращують еластичність кровоносних судин;
  • дубильні речовини, які покращують роботу травної системи, підтримують роботу печінки і зменшують газоутворення;
  • вітаміни групи В і вітамін А, які впливають на нервову систему і імунітет організму, забезпечують здоров’я шкіри, волосся, нігтів і зору.

Залежно від кольору трави в сумішах можуть бути інші трави, які благотворно впливають на різні аспекти здоров’я. Вибір виду чубриці залежить від конкретної страви і смакових уподобань.

Три основних типи чубриці

Зелений чабер: він найпопулярніший і містить гірський чабер, сіль, цибульний порошок, петрушку, любисток, чебрець і порошок зеленого перцю, що надає йому ніжної гіркоти. Він також може містити невелику кількість цукру. Зелена трава має м’який трав’яний смак і ідеально підходить для супів, бутербродів, салатів, йогуртових соусів, вершкових соусів і страв з білим сиром. Ви також можете використовувати його для заправки хліба, піци, огіркового маринаду та м’яса на грилі.

Червоний чабер: цей сорт містить гірський чабер, сіль, сушені помідори, часник, цибулю, базилік, чебрець, гострий і солодкий перець. Він має більш характерний смак і ідеально підходить для маринадів, приправ до смаженого м’яса, гуляшів, смаженої свинячої корейки та страв із бобових, наприклад, квасолі в томатному соусі.

Жовтий: цей сорт містить куркуму, каррі, корінь петрушки, перець чилі, порошок гострого перцю, кукурудзяне борошно, пажитник, сіль і часник. Він найбільш універсальний і має виразний смак. Ідеально підходить для запеченої картоплі, супів, м’яса на грилі, салатів, соусів, білого сиру та вершкових соусів.

Як впливає чубриця на здоров’я

Чубриця не тільки збагачує смак страв, але й різним чином благотворно впливає на здоров’я, незалежно від її сорту. Окрім покращення смаку, вона має антибактеріальні властивості, що може допомогти уникнути харчового отруєння чи шлункової інфекції після вживання несвіжої їжі. Крім того, може допомогти в боротьбі з грибками, в тому числі дріжджовими.

А ще допомагає травленню, підтримує печінку, протидіє нудоті. Однак вживати чубрицю слід помірно, оскільки її надлишок може викликати нудоту та блювоту. Однак у відповідних кількостях вона може бути цінним доповненням до страв, покращуючи смак і оздоровлюючи.

Читайте також: