ТОП-5 продуктів багатих на кальцій, про які ви навіть не здогадувались
Кальцій – це не просто будівельний матеріал для наших кісток і зубів. Він відіграє життєво важливу роль у підтримці здоров’я всього організму. Цей елемент сприяє підтримці здоров’я скелета, зубів та нервової системи, а також є необхідним для оптимального функціонування судин, участі у процесі скорочення м’язів та виробленні гормонів, а також передачі нервових імпульсів.
Для забезпечення гарного самопочуття доросла людина потребує близько 1000 мг кальцію щодня. Традиційно вважається, що сир – це беззаперечний лідер за вмістом кальцію. Проте, насправді, існують продукти, які значно перевершують його за цим показником.
Продукти з високим вмістом кальцію
Шкаралупа яєць
У шкаралупі одного яйця міститься до 2 г кальцію, що становить більше третини його загальної маси. Для забезпечення потреби організму в кальцію досить половини чайної ложки розмеленої оболонки. У той час як для отримання такої ж кількості кальцію з сиру потрібно спожити 1,2 кілограма.
Тверді сири
Лідером за вмістом кальцію серед сирів є пармезан. У 100 г цього продукту міститься майже 1 200 мг мінералу. При цьому він ще й додає організму значну порцію білка (38 г) та майже 1 мкг вітаміну Д.
Інші сорти сиру також багаті на мінерали та корисні поживні речовини. Наприклад, голландський, швейцарський або чеддер забезпечать велику частину необхідної кількості кальцію. Але варто пам’ятати, що сири мають високу калорійність та містять насичені жири. Тому їх слід вживати обережно, особливо якщо ви слідкуєте за своєю фігурою.
Кунжут
Кунжут славиться своїм високим вмістом кальцію серед рослинних продуктів. У 100 г цього насіння міститься 975 мг кальцію та майже 18 г білка.
Звісно, великі кількості кунжуту вживати непрактично. Але його можна включити до раціону у вигляді халви або кунжутних солодощів, хоча разом із цим ви отримаєте значну кількість цукру. Забезпеченню засвоєння кальцію може завадити фітинова кислота, тому рекомендується замочувати кунжут у воді на 5-6 годин, а потім трохи підсмажити.
Консервовані сардини
Сардини споживають разом із кістками, які є джерелом кальцію. У 100 г консервованої риби міститься 382 мг мінералу. Крім того, ця порція забезпечить організм майже 25 г білка та майже 7 мкг вітаміну Д. Більша частина кальцію засвоюється через високий вміст вітаміну, ніж у кунжуті.
Сардини мають низьку калорійність та багаті на поліненасичені жири. Їх рекомендується включити до раціону для збереження здоров’я та підтримки фігури.
Мигдаль
Сто грамів мигдалю містять 216 мг кальцію та майже 22 г білка. Крім того, мигдаль багатий на фітинову кислоту, тому рекомендується замочувати його протягом мінімум 12 годин.
Варто зазначити, що надмірне споживання мигдалю може негативно позначитися на фігурі. Одна порція мигдалю містить 250 калорій, а сто грамів — майже 600 калорій.
Читайте також:
- Чи справді оливкова олія бореться із деменцією: скільки її потрібно пити, щоб покращити пам’ять
- Лікарі назвали продукти, які не можна їсти з вареними яйцями