Сира чи приготована цибуля: яка з них краща для вашого здоров’я
Уявити українську кухню без цибулі зовсім неможливо. Від легких цибуляників до пікантної засмажки до вареників або смаженої картоплі, а ще — сира цибуля до борщу. Цей овоч став необхідним інгредієнтом для багатьох традиційних страв.
Крім того, що цибуля покращує смак страв, вона має й корисні властивості для здоров’я. Але тут є свої нюанси та суперечки. Наприклад, чи варто споживати її сирою чи обов’язково термічно обробляти? Тож, дієтологиня Суміта Бісвас знайшла відповідь на це питання.
Чим корисна цибуля
Цибуля, хоч і непоказна зовні, насправді багата на корисні речовини, що робить її надзвичайно корисною для здоров’я.
За даними Міністерства сільського господарства США, у середній цибулі (приблизно 110 грамів) міститься:
- калорій: 44;
- білків: 1,2 г;
- вуглеводів: 10,3 г;
- калію: 3,4% від добової норми;
- вітаміну С: 9% від добової норми;
- цукру: 4,7 г;
- клітковини: 1,9 г;
- жирів: 0,1 г.
Завдяки великому вмісту вітаміну С, цибуля підтримує імунітет, полегшує засвоєння заліза та сприяє виробленню колагену (що особливо важливо для здорової та молодої шкіри). Також цей овоч містить антиоксиданти, які допомагають захистити клітини від пошкодження, спричиненого вільними радикалами, знижуючи ризик раку, діабету та серцевих захворювань. Тому сміливо можна сказати, що цибуля — справжній суперфуд.
Дослідження, опубліковане в Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology, показало, що споживання більшої кількості цибулі може знизити ризик колоректального раку, тобто раку товстої або прямої кишки.
“Відомо, що кверцетин та органічні сполуки сірки, які містяться в цибулі, стимулюють вироблення інсуліну, що робить її корисним овочем для людей, які страждають на цукровий діабет. Ці сполуки також допомагають знизити рівень холестерину та можуть попереджати утворення тромбів, зменшуючи ризик серцевих захворювань та інсульту”, — зазначає дієтологиня.
Сира чи приготована: яка з них корисніша
Існує два основних способи споживання цибулі: сирої або приготованої. Хоча вибір залежить від смакових уподобань, дієтологи схиляються до того, щоб вживати її сирою. Це дає можливість отримати максимальну кількість сполук сірки, які втрачаються під час теплової обробки.
При нарізанні або розмелюванні цибулі відбувається ферментативна реакція, яка призводить до утворення сполук сірки.
Ці самі сполуки сприяють:
- розщепленню тромбів;
- зниженню ризику інсульту або серцевих захворювань;
- захисту від раку;
- зниженню рівня цукру в крові.
Теплова обробка цибулі може позбавити її поживної цінності, позбавивши вас важливих корисних речовин.
Можливі протипоказання
Хоча ми встановили, що використання сирої цибулі є більш корисним, вона також має певні негативні наслідки.
Серед них:
- Підвищення кислотності та печія.
- Неприємний запах з рота, що також відомий як галітоз.
- Люди з синдромом подразненого кишечника (СПК) можуть відчувати здуття живота, спазми та гази.
- Збільшений ризик кровотечі через антикоагулянтні властивості цибулі, які сповільнюють процес згортання крові.
Цибуля має безліч корисних властивостей для здоров’я, проте позитивний вплив залежить від способу її вживання. Однак остаточне рішення про це залежить від вашого особистого смаку, уподобань та обставин.
Читайте також:
- ТОП-3 найкорисніших видів насіння, які перетворять вашу страву на вітамінну бомбу
- Лікарі назвали напій, який допоможе гіпертонікам нормалізувати підвищений тиск