Як вибрати якісний плавлений сирок: поради експертки

Різноманіття плавлених сирів на полицях магазинів дійсно може збити з пантелику. Легко піддатися спокусі й купити продукт, який здався вам привабливим за ціною чи упаковкою. Однак, не варто поспішати з вибором. Замість справжнього плавленого сиру ви можете ризикувати придбати лише сирний продукт, розповідає експертка з харчування Людмила Матішинець.

Що треба знати про склад плавленого сирка

“Існує плавлений сир і сирний продукт. На перший погляд і смак вони подібні, але вони відрізняються за складом”, — каже Людмила Матішинець.

Справжній плавлений сир містить сир або сири, сухе молоко, вершки або вершкове масло, плавильні солі, консерванти та, іноді, добавки. Сирний продукт виготовляється з рослинних жирів і немолочних білків.

Якісний плавлений сир має рівномірне забарвлення. Чим більше жирний сир, тим більше інтенсивне його забарвлення. Деяка кількість порожнеч у сиру припустима, але бульбашки не бажані.

За словами експертки, не варто очікувати “короткого” складу у плавленому сирі, завжди будуть харчові добавки й наповнювачі. Для приготування плавленого сиру використовують солі-плавильники та цитрати. Таким чином, наявність “Е” кодів, таких як E341, E450, E451, E452, E331 і E332, є нормою.

Колір якісного сиру не надто яскравий — він може бути від білого до легко жовтуватого. Занадто яскравий відтінок свідчить про застосування барвників. Найбільш безпечним природним барвником є каротин, одержуваний з моркви.

А от жовтий барвник E110, який заборонений у багатьох країнах світу (Фінляндії, Норвегії, США та інших), не є безпечним.

Читайте також: