Чим корисна спіруліна та як правильно її вживати: пояснення лікарки
Як підтримати свій організм навесні? Це питання, яке часто турбує багатьох людей, адже саме навесні ми відчуваємо нестачу вітамінів та мікроелементів. Лікарка-дієтологиня Каріна Дейнеко рекомендує чудовий продукт, який допоможе підняти імунітет та оздоровити шлунок. Його можна додавати у смузі, енергетичні коктейлі або просто у салат.
Що таке спіруліна та чим вона корисна
Спіруліна – це мікроскопічна ціанобактерія, що протягом мільйонів років жила на Землі. Цей крихітний організм, що нагадує за формою спіраль, володіє вражаючим спектром корисних властивостей, що робить його справжнім суперфудом.
Ця бактерія є джерелом вітамінів групи В, а також до 70% чистого білка. А також корисна для здоров’я шкіри, нігтів та волосся, сприяє нормальному функціонуванню нервової системи та підвищує стресостійкість.
Крім того, спіруліна містить провітамін А, який підвищує імунітет, та фікоціанін, що проявляє протипухлинну активність. Вона також сприяє кращому засвоєнню заліза в організмі та має антиоксидантний вплив на клітини завдяки різноманітним поживним речовинам у своєму складі.
Хто може вживати спіруліну
Перед вживанням спіруліни важливо проконсультуватися з лікарем. Не рекомендується самостійно вводити спіруліну у харчування дитини без консультації з лікарем.
Дієтологи вважають, що спіруліну можна безпечно вживати вагітним жінкам, іноді вона може полегшити симптоми токсикозу. Її також можна вживати під час годування грудьми, оскільки спіруліна не шкодить дитині.
Кому не можна приймати спіруліну
Протипоказання до вживання спіруліни включають виразку шлунку чи дванадцятипалої кишки, проблеми з травленням, а також аутоімунні захворювання. Важливо утриматися від вживання спіруліни жінкам з хронічним кандидозом та чоловікам з високим рівнем гемоглобіну та феритину.
Також не рекомендується вживати спіруліну при хронічних захворюваннях нирок і гіпертонії, а також у разі індивідуальної непереносності.
Як правильно вживати спіруліну
Перед тим як почати вживання спіруліни, рекомендується звернутися до свого терапевта або лікаря, оскільки її можна використовувати не лише для профілактики, але й для лікування. Для профілактики рекомендована доза спіруліни складає 4 грами, що приблизно дорівнює одній чайній ложці. Для лікування допустима норма становить 8 грамів.
Курс вживання спіруліни не повинен перевищувати два або три місяці. Рекомендується приймати її щодня протягом курсу, найкраще у першій половині дня. Спіруліну можна придбати у трьох формах: замороженою, у вигляді порошку або таблеток. Лікарка рекомендує вживати спіруліну у вигляді таблеток або порошку.
Не рекомендується вживати спіруліну з молочними продуктами, щоб не сповільнювати процес засвоєння заліза. Щоб зменшити специфічний смак та запах спіруліни, можна спробувати додавати її до води з лимоном або в овочеві смузі.
Читайте також:
- 7 продуктів, що провокують руйнування судин та підвищення цукру
- Включіть ці 5 продуктів у свій раціон, щоб знизити ризик одного з найагресивніших видів раку