Останні новини

Сирі яйця: чи дійсно вони такі корисні, як про них говорять

- 04 Березня 2024, 10:03

Яйця безперечно є цінним джерелом поживних речовин, багатих на вітаміни та мінерали, необхідні для нашого організму. Проте, поширена практика вживання сирих яєць може нести ризики для здоров’я.

Чому небезпечно пити сирі яйця

Ризик зараження сальмонельозом

Доктор медичних наук Дженніфер Гілберт пояснила, що сальмонела – це бактерія, яка зустрічається у кишківнику тварин, включаючи домашніх птахів, і може забруднити внутрішню частину яйця навіть до утворення шкаралупи.

Ця шкаралупа також може бути заражена сальмонелою після відкладання яєць.

Серед симптомів інфекції слід виділити:

  • діарею;
  • блювоту;
  • лихоманку;
  • спазми у животі.

Сальмонела є особливо небезпечною для дітей до 5 років, дорослих старше 65 років і осіб зі зниженим імунітетом.

Організм не отримуватиме білка з яєць

Люди можуть засвоїти приблизно 90% білка з вареного яйця, а лише близько 50% – з сирого. Це може бути пов’язано з ферментом трипсином, який розщеплює білки, але може бути блокований іншими ферментами, що містяться у сирих яйцях. Теплова обробка може руйнувати інгібітори трипсину, що полегшує засвоєння білка.

Ви не зможете поглинати багато біотину

Сирі яйця містять білок авідин, який може зменшувати засвоєння біотину – вітаміну B7. Проте варіння яєць допомагає руйнувати авідин, тож для отримання вітамінів бажано їх варити.

Користь від споживання сирого яйця

Покращення зору

Поміж усіх мінералів і вітамінів, які містяться в яйцях, важливо відзначити також наявність каротиноїдів, які володіють антиоксидантними властивостями. Крім того, у яйцях можна знайти і інші корисні речовини, зокрема вітамін А, який сприяє здоров’ю очей.

Не має впливу на рівень холестерину

На перший погляд може здатися, що у яйцях міститься занадто багато холестерину, але дослідження показують, що споживання яєць не суттєво впливає на загальний рівень холестерину, як це роблять деякі інші продукти.

Вони є важливим джерелом холіну

Часто люди не отримують достатньо холіну від їжі, а ця речовина є дуже важливою для здоров’я. Одне яйце може задовольнити більше чверті вашої щоденної потреби у холіні.

Високе споживання холіну пов’язують із зменшенням ризику інсультів, а також існує потенційний зв’язок між холіном та зниженням ризику захворювань, таких як діабет 2-го типу, захворювання печінки та погіршення когнітивних функцій.

Чи варто споживати сирі яйця

Коротка відповідь – ні. Вживання сирого яйця може призвести до ризику зараження сальмонельозом, що може мати серйозні наслідки, включаючи судоми і навіть смерть.

Читайте також:

По темі