Індекс ситості: які продукти найбільш насичують
Якщо ми хочемо підтримувати нормальну масу тіла, кількість енергії, що надходить з їжею, має відповідати кількості енергії, яку ми витрачаємо. Харчування повинно складатися з продуктів харчування, які збільшують відчуття насичення після прийому їжі. Що це за продукти?
Індекс ситості – що це?
Індекс насичення – це показник, який дозволяє визначити, через який час після вживання певної їжі ви відчуваєте насичення . Високим значенням індексу ситості найчастіше характеризуються продукти, що мають великий об’єм і, в той же час, низьку енергетичну щільність . Складаючи страви в дієті для схуднення з продуктів з високим індексом ситості, легше контролювати загальну калорійність без необхідності обмежувальних методів схуднення.
Продукти з високим індексом ситості:
- картопля (особливо варена);
- вівсяні пластівці, цільнозернові каші;
- цільнозернові макарони;
- цільнозерновий хліб;
- квасоля, сочевиця;
- свіжі фрукти (апельсини, яблука, виноград, грейпфрут, банани);
- м’ясо (в тому числі яловичина);
- риба;
- яйця;
- сири тривалого дозрівання.
Найбільше насичують продукти з високим вмістом білка (риба, м’ясо, сир, яйця, боби, сочевиця), вуглеводів і харчових волокон (картопля, цільнозернові макарони, вівсянка, хліб грубого помелу, свіжі фрукти).
Продукти з низьким індексом насичення включають:
- тістечка, пончики;
- морозиво;
- солодкі фруктові йогурти;
- чіпси;
- крекери;
- сосиски.
Найменш ситними зазвичай є продукти з високим ступенем обробки.
Приклади страв з високим індексом ситості
- Тушкована куряча грудка в паприково-томатному соусі з цільнозерновими макаронами.
- Запечена сьомга з гречкою та брокколі.
- Вівсяні пластівці (залиті окропом) з високобілковим натуральним йогуртом, яблуком, ківі, волоськими горіхами та насінням гарбуза.
- Житній хліб на натуральній заквасці з вареним яйцем, свіжими овочами та сушеними травами.
- Цільнозернові спагеті з червоною сочевицею в томатно-часниковому соусі.
- Житній рулет з сиром і свіжими овочами.
Підводячи підсумок, можна сказати, що складання страв з урахуванням індексу насичення може значно полегшити життя людям, які сидять на дієті, або тим, хто хоче підтримувати нормальну масу тіла.