Експерти розповіли, що трапиться з організмом від надлишку білка
Попит на дієти з підвищеним вмістом білка продовжує зростати, проте фахівці застерігають: надлишок протеїну може негативно впливати на здоров’я. Про це йдеться у матеріалі Sciencealert.
Білок відіграє ключову роль у роботі організму: він потрібен для формування м’язів, гормонів і ферментів, підтримки імунітету та забезпечення енергією. Згідно з австралійськими рекомендаціями, дорослим слід отримувати 15–25% добової енергії з білка. Це приблизно 76 г на добу для чоловіка вагою 90 кг і 53 г — для жінки вагою 70 кг.
Більшість людей уже вживає достатню кількість, а додатковий білок не нарощує м’язи понад фізіологічну межу навіть за інтенсивних тренувань — надлишок відкладається у вигляді жиру. Особливо обережними мають бути люди з хронічними захворюваннями нирок, яким варто контролювати споживання під наглядом дієтолога. У крайніх випадках можливе білкове отруєння, коли організм недоотримує жири та вуглеводи.
Важливим є також походження білка. Надмірне вживання продуктів тваринного походження може бути пов’язане з підвищеним ризиком розвитку раку, діабету 2 типу та передчасної смерті у літніх людей. Натомість білок із рослинних джерел, до прикладу, бобових, сочевиці, цільнозернових допомагає зменшити ці ризики й сприяє зниженню рівня холестерину.
Експерти підкреслюють: основа здорового харчування — це баланс. Організм потребує не лише білка, а й жирів, вуглеводів, вітамінів та мінералів у правильних пропорціях.
Читайте також:
- Гарбузовий латте: в чому користь для організму людини та як приготувати осінній напій
- Тваринний або рослинний білок: ключові відмінності та користь для організму