Пшоняна каша – які має корисні властивості та чому її варто вживати

Пшоно — одна з найдавніших і найкорисніших круп, яку отримують із насіння проса. Має незвичайний смак, його можна використовувати як в солоних, так і в солодких стравах. До того ж пшоно – лужноутворююча крупа, яка має ряд харчових і навіть лікувальних цінностей.

Користь пшоняної каші

Пшоняна каша не тільки смачна, але й дуже корисна. Містить велику кількість легкозасвоюваного білка, вітаміну Е, В1 (тіамін), В2 (рибофлавін) і В6 (піридоксин), що позитивно впливає на нервову та імунну системи.
Наявність заліза і міді, магнію, кальцію, фосфору, калію, а також лецитину одночасно покращує пам’ять і концентрацію, регулює рівень холестерину в крові – тому його рекомендують людям, які працюють розумово.
Це хороше джерело поліненасичених жирних кислот, які знижують рівень “поганого” холестерину в крові.

Покращує стан шкіри, волосся і нігтів, а також суглобів завдяки наявності кремнію. Цей елемент також впливає на мінералізацію кісток, підтримує їх регенерацію і зміцнює кровоносні судини. Він легко засвоюється і прискорює метаболізм, тому ідеально підходить для дієти для схуднення.

Пшоно багате антиоксидантами, які вловлюють вільні радикали. Його можна вживати вегетаріанцям і веганам.
Воно розкислює організм і очищає його від токсинів. Його можна використовувати в протираковій дієті – регулярне вживання знижує захворюваність на рак.

Вживаючи пшоно під час застуди, можна швидше позбутися нежиті та кашлю, адже воно виводить з організму густий слиз. Крім того, воно має зігріваючу та противірусну дію, скорочуючи тривалість інфекції.
Запобігає метеоризму, тому його рекомендують вагітним. Через відсутність глютену його можна давати і в перші місяці життя дитини.

Пшоно має сечогінну дію і підтримує роботу шлунка і печінки. Воно пригнічує ріст бактерій і освіжає подих.
Людям, які борються з кандидозом (надмірним розмноженням грибків в організмі), слід вживати зерна проса, які підщелачують закислений організм.

Пшоно також є продуктом, рекомендованим спортсменам. Вживати його варто незадовго до фізичних навантажень і в ситуації, коли за короткий проміжок часу, в той же день, будуть інтенсивні тренування. Його легке перетравлення забезпечує швидке вивільнення енергії.

Крім того, його безпечно використовувати як детоксикаційний засіб для очищення організму від шкідливих речовин, не погіршуючи самопочуття. Це простий і безпечний спосіб детоксикації. Хворим після операцій, хворим і дітям також подають ніжну і смачну кашку з пшоняної крупи.

Харчова цінність пшона

Пшоно, як і інші крупи, досить калорійне, адже в 100 г крупи міститься 350 ккал, отриманих з вуглеводів. У ньому міститься не дуже велика кількість клітковини, адже в 100 г її всього 3,2 г, тому воно вважається легкозасвоюваним продуктом. Незважаючи на низький вміст жиру, він має високу харчову цінність. Крім того, його білок має в своєму складі важливі амінокислоти: метіонін, лейцин, ізолейцин.

Кому не можна пшоно

Людям, які страждають на цукровий діабет, слід з обережністю підходити до пшона через його високий глікемічний індекс (у вареної крупи він становить 71), зважаючи на те, що це зерно з низькою обробленістю. Після його вживання швидко підвищується рівень глюкози в крові. Однак повністю виключати його зі свого раціону не варто, адже в невеликих кількостях він не зашкодить. Пшоняну крупу слід варити розсипчастою, тоді вона буде повільніше підвищувати глікемію.

Пшоно містить невелику кількість гойтрогенів – сполук, які перешкоджають метаболізму йоду, тому людям, які страждають проблемами щитовидної залози, слід вживати його в помірних кількостях.