Кабачки: в чому користь для організму людини
Літо – пора різноманітних овочів, серед яких особливе місце займає кабачок. Яких тільки рецептів не знайдеш з цим овочем. Та в чому його користь, і чому його потрібно включити в свій раціон?
Джерело вітамінів і мінералів
Кабачок – низькокалорійний овоч. Споживання 100 г кабачка забезпечить нас лише 16 ккал і близько 1 г харчових волокон. Крім того, він також містить невелику кількість білка (1,2 г / 100 г), жирів (0,1 г / 100 г) і вуглеводів (3,2 г / 100 г). Кабачки також багаті вітамінами і мінералами. До них відносяться: калій, магній, залізо, а також вітаміни групи В і вітаміни А, С і К.
Кабачки відноситься до так званих органічних овочів, які не накопичують важких металів і нітратів. Овоч придатний не тільки для вживання в свіжому вигляді після термічної обробки, але і в сирому вигляді (наприклад, для салату або бутерброда), а також для переробки, переважно у вигляді маринування або квашення.
Завдяки вмісту згаданого вище вітаміну С, кабачки покращать роботу імунної системи, а завдяки вітаміну А – покращать зір.
Дієтичний овоч
Також овоч має антиоксидантні властивості, тобто допомагає боротися з надлишком вільних радикалів кисню в організмі, які є причиною розвитку багатьох хронічних неінфекційних захворювань.
Крім того, кабачки відноситься до овочів з низьким глікемічним індексом (ГІ цукіні 15). Продукти з таким значенням особливо рекомендуються людям, які борються з інсулінорезистентністю або діабетом. Завдяки низькій калорійності, кабачок варто включити в раціон людям із зайвою вагою, або тим, хто сидить на дієті.