Ароматна та корисна: 6 переваг приправи орегано для здоров’я
Сильний аромат орегано посилить смак будь-якої страви. Це основна прянысть в багатьох кухнях світу. А ще орегано має багато корисних властивостей, зокрема, покращує травлення, має заспокійливу дію, допомагає при зубному болю, полегшує кашель.
Ось 6 переваг орегано для здоров’я
- Стимулює секреторну діяльність органів
Орегано посилює секрецію шлункового соку, жовчі і слини, роблячи процес травлення і засвоєння їжі більш ефективним. Воно діє на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, де підвищує секрецію слизу і допомагає позбутися мокротиння, що залишилося в легенях. Також орегано регулює роботу потових залоз і нирок.
- Джерело антиоксидантів
Орегано містить багато антиоксидантів, які нейтралізують патогенні вільні радикали. Це підтвердили вчені, які проаналізували масляну форму орегано. Олія з цієї трави містить тимол і карвакрол, два антиоксиданти, які можуть запобігти пошкодженню нирок.
- Протизапальні властивості
Запалення є нормальною реакцією організму на хворобу або травму, але хронічне запалення сприяє розвитку інших захворювань, таких як діабет або хвороби серця. Інгредієнти, що містяться в орегано, мають протизапальні властивості, наприклад, бета-каріофілен, речовина, яка пригнічує розвиток запалення та підтримує боротьбу з метаболічним синдромом.
- Антибактеріальні властивості
Орегано містить сполуки з сильними антибактеріальними властивостями, тобто феноли. Цей факт підтверджено багатьма науковими дослідженнями. Одна з них показала, що ефірна олія орегано є одним з найефективніших антибактеріальних препаратів, відразу після чебрецю.
- Противірусні властивості
На додаток до боротьби з бактеріями, дослідження показують, що інгредієнти орегано можуть захищати від певних вірусів. Це стосується карвакролу, антиоксиданту, який, згідно з дослідженнями, проведеними фахівцями, має сильні противірусні властивості, наприклад, нейтралізуючи віруси, що викликають діарею.
- Протиракові властивості
Орегано багатий антиоксидантами, які можуть допомогти запобігти раку та блокувати його розвиток. Завдяки вмісту в ньому кверцетину, який запобігає реакціям окислення, він може обмежити ріст ракових клітин в організмі.
Читайте також:
- Названо продукт, який руйнує психічне здоров’я: експерти рекомендують здоровіші замінники
- Дієтологиня назвала популярні овочі, які підвищують рівень цукру в крові