Ці продукти викликають нездорове звикання: експерти радять виключити їх зі свого раціону

Замість здорових перекусів ми часто віддаємо перевагу продуктам, які містять порожні калорії, зокрема: чіпси, хлібні палички або печиво. Чому ми постійно тягнемося до цих продуктів? Американські вчені з Університету Мічигану та Virgina Tech знайшли відповідь – їжа з високим вмістом солі, цукру, трансжирів і рафінованих вуглеводів може викликати залежність, наприклад таку, як і сигарети.

Результати нового дослідження

Нове наукове дослідження проливає світло на роль нездорових перекусів у харчуванні людини. Їх надмірне споживання може сприяти розвитку ожиріння. За словами дослідників з Університету Мічигану та Технічного університету Вірджини, ультраоброблені продукти можуть викликати таку ж залежність, як сигарети. Про своє відкриття вони написали в журналі «Наркоманія».

Дослідники не приховують, що в харчовій промисловості переважає дешева їжа з високою обробленістю. Люди, особливо молодь, тягнеться до такого виду снеків і фастфуду. На жаль, дієта, багата цими продуктами, негативно впливає на здоров’я, а в довгостроковій перспективі навіть на самопочуття.

У цьому аналізі дослідники використовували критерії нікотинової залежності, які були розроблені в звіті 1988 року. Вони скерували їх до нездорових продуктів, які містять порожні калорії, таких як чіпси, печиво, морозиво та картопля фрі.

Чи викликає звикання їжа з високим ступенем обробки

Вчені зазначили, що в мозку немає біомаркера, який допоможе виявити залежність. Проте є певні критерії, які використовуються вже понад три десятиліття. Куріння сигарет швидко призводить до нікотинової залежності і навіть викликає компульсивну поведінку. У зв’язку з цим люди не можуть позбутися цієї залежності навіть за наявності проблем зі здоров’ям. Крім того, нікотин може впливати на самопочуття, даючи відчуття швидкого полегшення та втамовуючи спрагу.

“Ідентифікація тютюнових виробів як звикання зводиться до цих чотирьох критеріїв, які витримали десятиліття наукової оцінки. Ультраоброблена їжа відповідає всім цим критеріям”, — пояснив провідний автор дослідження та психолог доктор Ешлі Ґірхардт.

Вчені зазначають, що продукти високої обробки багаті складними речовинами. Їх неможливо звести до єдиного хімічного агента, який би діяв через певний механізм. Подібна ситуація з промисловими тютюновими виробами, які містять тисячі хімікатів, зокрема: тимнікотин.

На думку дослідників, такий самий потенціал звикання криється в продуктах з високим ступенем обробки.

“Люди стають залежними від тютюну і не можуть припинити палити, навіть якщо цього дуже хочуть. У випадку з обробленими харчовими продуктами це особливо тривожно, тому що діти є основною метою реклами цих продуктів”, — пояснив Ґерхардт.

Експерт закликає змінити нинішнє уявлення про їжу з високим ступенем обробки та стверджує, що це продукти, які містять високоочищені речовини, які можуть викликати залежність.

Читайте також: