Підтримують серце, покращують настрій і не тільки: 4 причини їсти помідори частіше

Помідори не тільки соковиті, але й дуже корисні. Вони забезпечують організм великою кількістю цінних поживних речовин. Як показують дослідження, їх споживання має багато переваг – від покращення настрою до підтримки серця.

Допоможуть серцю та знизять тиск

Помідори – це скарбниця вітамінів і мінералів, які благотворно впливають на роботу організму. Користь від їх вживання неоціненна. Варто потягнутися до них через лікопін, який вони містять, пігмент, класифікований як каротиноїди. Саме від цього помідори червоніють. Крім того, лікопін має доведену протиракову дію. Саме в шкірці його міститься найбільше.

Помідори також можуть допомогти вашому серцю різними способами. Вони не тільки багаті антиоксидантами, але також є хорошим джерелом калію. Цей елемент життя відіграє ключову роль у функціонуванні серця, м’язів і нервової системи. Помідори містять 237 мг калію на 100 г.

Наукові дослідження показують, що дієта, багата калієм, знижує артеріальний тиск. За даними Американського журналу коледжу кардіології, споживання цього мінералу також пов’язане з меншим ризиком інсульту, серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця, також відомої як ішемічна хвороба серця. Американська кардіологічна асоціація (AHA) вважає, що вживання помідорів у будь-якому вигляді приносить багато користі для здоров’я.

Помідори для гарного настрою

Помідори не тільки додають стравам смак і соковитість, але їх регулярне вживання благотворно впливає на ваше самопочуття. Дослідження 2013 року, опубліковане в The Journal of Affective Disorders, виявило властивість помідорів покращувати настрій. Це тому, що вони містять так званий серотонін – гормон щастя.

Як показують результати спостереження, учасники старше 70 років, які їли помідори від 2 до 6 разів на день, мали на 46% меншу ймовірність розвитку легких або важких симптомів депресії порівняно з тими, хто вживав їх набагато рідше одного разу на тиждень.

Добре загоюють рани

Також відомо, що помідори покращують стан шкіри. Як зазначає дерматолог Джойс Парк, вони багаті антиоксидантами, особливо вітаміном С, кверцином і лікопіном.

Вітамін С необхідний для виробництва колагену, основного білка сполучної тканини, який допомагає в процесі загоєння ран. Результати дослідження 2016 року в Міжнародному журналі хірургії показали, що у пацієнтів, які приймали добавки вітаміну С у лікарні, краще загоювалися великі та складні рани, наприклад, після операції.

Читайте також: