Вдень хочеться спати: оптимальний час для відпочинку

Вчені з Каліфорнійського університету вважають, якщо організм людини вимагає вдень поспати, то це нормально. Однак, післяобідній сон може бути і нездоровою ознакою.

Користь денного сну

Якщо людина відчуває бажання поспати вдень із-за того, що не виспалася вночі, чи переїла, чи надто завантажена на роботі, це нормально, вважають вчені.

Однак викликати сон після обіду можуть і внутрішні причини, такі як зайва вага, вік, нерухливий спосіб.

З медичної точки зору, денний сон може бути рекомендований лікарями від депресії та професійного вигорання. Адже у процесі сну відновлюється серцевий ритм, нормалізується тиск, розширюються судини, обмін речовин.

Післяобідній сон підвищує пильність та знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Коли спати не слід

Післяобідній сон має бути щонайменше за шість годин до нічного відбою. Інакше ви порушите цикл сну і вам буде важко засинати вночі. Якщо хочеться поспати вдень, то краще це робити з 12:00 до 16:00.

Після 17:00 спати небажано, бо організм уже налаштовується на природний нічний відпочинок. Такий вечірній сон тільки викличе втому та відчуття розбитості.

Бажано, щоб дневний сон тривав не більше 40 хвилин, тоді ви прокинетеся швидко та легко. Чим довше тягнеться відпочинок, тим важчим буде пробудження.

Та якщо вдень ви постійно відчуваєте сонливість, навіть якщо вночі добре спали, чи можете заснути вдень будь-де, необхідно звернутися до лікаря-сомнолога. Бо такі відчуття можуть маскувати справжні захворювання.