ТОП-5 харчових звичок, які покращать роботу серця

Щоб подбати про один з найважливіших органів, варто подбати про правильні харчові звички. Оскільки занадто високий рівень холестерину може призвести до серцево-судинних ускладнень, таких як інфаркт, інсульт або атеросклероз.

Занадто високий рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ) є наслідком неправильного способу життя та неправильно збалансованої дієти з надмірною кількістю насичених жирів і трансжирів. Це може мати дуже згубні наслідки для нашого здоров’я. Це призводить до багатьох небезпечних захворювань, серед яких: атеросклероз, ішемічна хвороба серця та інсульт. На щастя, виникненню ліпідних порушень можна ефективно запобігти.

Почніть із 5 змін у своєму раціоні

Одним із найефективніших способів боротьби з високим рівнем холестерину є зміна харчових звичок. Доктор Джастін Батлер вказала 5 простих змін у дієті. Завдяки їм можна знизити рівень холестерину.

1. Включіть у своє меню більше продуктів рослинного походження

Меню на основі рослинних продуктів корисно для кровоносної системи завдяки низькому вмісту насичених жирних кислот і високому вмісту клітковини і антиоксидантів. Рослинні стероли та станоли, які вони містять, допомагають регулювати рівень холестерину, а також мають протизапальну та антитромбоцитарну дію.

Експерт рекомендує вводити в раціон набагато більше фруктів, овочів, насіння та горіхів (наприклад, бразильських горіхів, кешью, волоських, мигдалю та фісташок). На її думку, веганська дієта здатна знизити рівень холестерину, особливо тригліцеридів і «поганого» холестерину.

2. Їжте на сніданок вівсянку

Вівсяна каша, яка багата великою кількістю харчових волокон у розчинній формі, перешкоджає засвоєнню холестерину ЛПНЩ. Введення в раціон продуктів з високим вмістом розчинної клітковини змінює кількість холестерину, що засвоюється організмом.

– 50-грамова порція вівсяних пластівців містить майже п’ять грамів клітковини. Ви можете додатково збільшити його вміст, додавши сухофрукти, горіхи, банан або ягоди, пояснив доктор Батлер.

3. Вибирайте цільнозернові продукти

Численні дослідження доводять, що клітковина благотворно впливає на зниження холестерину ЛПНЩ. Цей харчовий інгредієнт також міститься в цільнозернових продуктах, таких як коричневий рис, кіноа, цільнозерновий хліб і цільнозернові макарони.

– Просто замініть рафіновані, оброблені продукти на зернові, цільнозернові, радить доктор Батлер.

4. Уникайте трансжирних кислот і обмежте насичені жири

Насичені жири та трансжирні кислоти, які приховані, серед іншого: у вершковому маслі, кокосовій олії, печиві та інших харчових продуктах із високим ступенем обробки, стимулюють вироблення холестерину в організмі.

– Ви можете час від часу з’їсти кілька печива, але постарайтеся обмежити споживання цих нездорових видів жирів, – підкреслює експерт.

5. Не забувайте про бобові

Ще одним «унікальним» продуктом, що знижує рівень холестерину, є бобові, найбагатше джерело білка. Як і у випадку з вівсянкою та цільнозерновими продуктами, вміст клітковини позитивно впливає на обмін холестерину. Тому у вашому раціоні обов’язково повинні бути нут, горох, квасоля і сочевиця.

Як підкреслила доктор Батлер, варто включити в меню сою та продукти з неї. Споживання білка з цих продуктів може допомогти знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) у вашій крові.

Наостанок фахівець порекомендувала поєднувати здорове харчування з регулярною фізичною активністю.

Читайте також: