Страви з маком: чим корисне це насіння і скільки його можна вживати

Насіння маку містять велику кількість харчових цінностей, які можуть благотворно впливати на наше здоров’я. Незважаючи на свій невеликий розмір, мак є джерелом інгредієнтів, які можуть допомогти покращити обмін речовин і допомогти боротися із запорами.

Насіння маку – скарбниця корисних речовин

У його дрібних зернах міститься:

  • клітковина: необхідна для правильного функціонування травної системи, допомагає прискорити метаболізм і може допомогти зменшити проблеми із запорами;
  • кальцій: цінний для побудови та підтримки міцності кісток і зубів, насіння маку є одним із небагатьох немісцевих джерел цього мінералу;
  • фосфор: відповідає за правильне функціонування м’язів і нервової системи;
  • залізо: важливе для процесів кровотворення та транспортування кисню в організмі;
  • вітамін B6: він має вирішальне значення для енергетичного обміну, функціонування нервової та імунної систем.

Мак на кухні

Традиційно мак відомий як інгредієнт макових пиріжків і штруделя. Він додає не тільки смак, але й поживну цінність. Ми додаємо його до вівсяної каші, йогурту або посипаємо ним хліб, щоб збагатити перший чи останній прийом їжі додатковими поживними речовинами. Мак може стати цікавим доповненням до смаку салатів або соусів, надаючи їм оригінальний, злегка горіховий присмак.

Кому не слід вживати мак

Людям з алергією або непереносимістю маку варто відмовитися від цих зерен або вводити їх у раціон поступово, спостерігаючи за реакцією організму. Через можливість алергії мак не рекомендується вживати дітям до 2 років.
Людям, які регулярно приймають ліки, необхідно проконсультуватися з лікарем, перш ніж включати мак у свій раціон.

Скільки маку можна їсти

Дорослим не рекомендується вживати більше однієї чайної ложки маку на день. Таким чином, ви зможете насолоджуватися його перевагами без ризику можливих побічних ефектів.

Мак, якого часто недооцінюють, може стати цінним і смачним доповненням до нашого щоденного раціону.

Читайте також: