Українські фехтувальниці здобули “срібло” на Євро-2024 у командній жіночій шаблі

Жіноча збірна України з фехтування на шаблях здобула срібні медалі чемпіонату Європи, програвши у фіналі Франції з рахунком 44:45.

На Євро-2024 Україна отримала третій номер посіву, що дозволило команді почати виступ одразу з 1/4 фіналу. “Синьо-жовті” змагалися у складі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Олени Кравацької та Юлії Бакастової.

Бакастова брала участь у чвертьфіналі, але її замінили на Кравацьку у наступних поєдинках. Харлан та Комащук брали участь у всіх трьох поєдинках збірної.

У чвертьфіналі українки здобули перемогу над Болгарією з рахунком 45:42. Незважаючи на невдалий початок (1:5), завдяки зусиллям Ольги Харлан вони вже в другому раунді вийшли вперед (10:9) і зберігали перевагу до кінця поєдинку.

У півфіналі Україна здобула перемогу над Угорщиною з рахунком 45:41. Угорки виграли перші п’ять раундів з невеликою перевагою – 25:18 у кожному.

Проте в шостому раунді Ольга Харлан здійснила вражаючий виступ, здобувши 12 очок проти лише 2 суперницьких, що дозволило Україні вийти вперед із рахунком 30:28. Угорки знову набрали перевагу перед фінальним раундом – 40:39, але Харлан виборола перемогу, принісши Україні виграш у поєдинку.

Фінальний поєдинок завершився поразкою від Франції з рахунком 44:45. Після п’яти раундів француженки випереджали мінімально з рахунком 25:22. Потім Комащук перемогла у своєму раунді з рахунком 8:3 і вивела українську команду вперед. На момент перед останнім раундом Україна вигравала 40:39, і Харлан випереджала 44:42, але пропустила три поспіль уколи і втратила матч.

Останній раз Україна вигравала срібло на Євро з фехтування серед жіночих команд у шаблі було у 2018 році, а в 2022 році вона здобула бронзову медаль. Наступний великий турнір для жіночої збірної України – Олімпіада-2024.

Читайте також: