Цей овоч корисний для зору, серця та травлення: його точно варто їсти усім

Болгарський перець є одним із тих усюдисущих овочів, які ви знайдете в усьому: від хрусткого свіжого грецького салату до фаршированого перцю та барвистих овочевих лотків для пікніку. Цей універсальний овоч пропонує численні переваги для здоров’я в кількох яскравих кольорах. Тож, розповідаємо про поживність болгарського перцю, чому вони різного кольору та як ви можете включити потрібну кількість у свій раціон.

Кольори болгарського перцю

Кольори болгарського перцю розкривають його ступінь зрілості:

  • Зелений перець є вихідною точкою для всіх інших перців. В магазинах вони, як правило, найбільш доступні, оскільки потребують найменшого часу для дозрівання. Оскільки їх збирають на ранніх етапах, вони мають менш солодкий смак з легкою гіркотою та трав’янистим присмаком.
  • Червоний перець вважається найсолодшим і найсмачнішим.
  • Жовтий і оранжевий перці розташовані між зеленим та червоним. Вони трохи солодші і часто коштують дорожче, ніж зелені.

Переваги болгарського перцю для організму

Користь для серця та травлення

Перець сприяє природній детоксикації, а також забезпечує організм клітковиною, залізом та фолієвою кислотою для підтримки здоров’я кишкової та серцево-судинної систем.

Цей овоч багатий на вітамін С, який допомагає організму засвоювати негемове залізо, що міститься в рослинних продуктах, таких як квасоля, сочевиця, листова зелень і цільні зерна.

Болгарський перець забезпечує 14% добової норми фолієвої кислоти, необхідної для здоров’я, особливо під час вагітності. Щоденна потреба у фолієвій кислоті збільшується ще на 50% для вагітних жінок, оскільки вона допомагає запобігти вродженим вадам і зберігає здоров’я ненароджених дітей.

Багатий на калій

Перці, незалежно від їх кольору, є чудовим джерелом калію та вітаміну А. Калій сприяє збереженню здоров’я серця, знижуючи артеріальний тиск, і бореться зі здуттям живота, зменшуючи задержку рідини.

Покращення зору

Середній червоний болгарський перець містить близько 234 мікрограми вітаміну А. Ця корисна складова сприяє збереженню зору на належному рівні, підтримуючи здоров’я очей. Крім того, вітамін А необхідний для зміцнення імунної системи та здорової шкіри.

Високий рівень антиоксидантів

Наукові дослідження підтверджують, що червоний перець має важливу роль у зменшенні ризику серцево-судинних захворювань завдяки його потужним антиоксидантним властивостям.

Крім того, червоний болгарський перець є відмінним джерелом вітаміну С та різних каротиноїдів, які також відомі своїми антиоксидантними властивостями та позитивним впливом на здоров’я очей і серцево-судинної системи.

Якою є оптимальна порція болгарського перцю на день

Вживання надмірної кількості болгарського перцю може призвести до нестачі інших необхідних поживних речовин у довгостроковій перспективі, оскільки це може зменшити споживання інших корисних продуктів.

Також варто зазначити, що, оскільки болгарські перці належать до сімейства пасльонових, непереносимість їх може бути поширеною. Це означає, що люди з непереносимістю можуть відчути травні та інші запальні симптоми після споживання навіть невеликої кількості.

Отже, рекомендується обмежити споживання болгарського перцю одним перцем на день. Проте, у разі виникнення симптомів та підозр на непереносимість, важливо звернутися до лікаря або дієтолога для консультації та рекомендацій.

Читайте також: