Названо напої, які містять прихований кофеїн: ви про них навіть не здогадувались

Коли ми чуємо слово «кофеїн», перше, що спадає на думку, — це кава та чай. І це цілком зрозуміло: ці напої є найпоширенішими та споживаються майже кожним щодня.

Однак, як ви могли здогадатися, вони не єдині містять значні дози кофеїну. Існує ще кілька напоїв з прихованим вмістом кофеїну, які можуть непомітно впливати на вас, особливо якщо вживати їх без міри.

Чим шкідливе споживання надлишку кофеїну

Якщо ви регулярно вживаєте напої з кофеїном у великих кількостях, варто бути обережними.

Кофеїн, як стимулятор нервової системи, може спричиняти такі проблеми:

  • розлади сну;
  • підвищений кров’яний тиск;
  • прискорене серцебиття;
  • проблеми з травленням;
  • тривожність;
  • головний біль і багато інших неприємних наслідків.

Саме тому важливо знати, де ще міститься кофеїн, крім кави та чаю. Можливо, ви вирішили відмовитися від третьої чашки кави та обрали матчу, не підозрюючи, що вона також багата на цей природний стимулятор.

Приховані джерела кофеїну, про які ви, навіть не здогадувались

Зелений чай

Ви впевнено вірите, що, замінивши свій ранковий еспресо на чашку ароматного зеленого чаю, ви уникнете прийому кофеїну? Спроба варта, але на жаль, навіть зелений чай, хоч і відомий своїми корисними властивостями – антиоксидантами, зняттям стресу, зменшенням запалення та мінімізацією ризику хронічних захворювань, містить кофеїн.

За інформацією Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA), чашка зеленого або чорного чаю містить від 30 до 50 міліграмів кофеїну. Проте він всмоктується повільніше, ніж кофеїн з кави, тому ефект від нього не такий швидкий.

Комбуча

Якщо ви ще не наважувалися спробувати комбучу (чайний гриб), то точно бачили її на полицях супермаркетів. Це ферментований шипучий напій з кисло-солодким смаком, який готують із поєднання таких інгредієнтів, як чай, цукор, бактерії та дріжджі.

Згідно з WebMD, комбуча є природним пробіотиком, який покращує травлення, але при цьому містить чималу кількість кофеїну. Приємним є те, що комбуча містить значно меншу кількість кофеїну, яка коливається від 7 мг до 15 мг на чашку.

Чай матча

Матча – це різновид японського зеленого чаю, що є частиною майже усіх чайних церемоніях та здобуває популярність у всьому світі. Завдяки своєму порошковому вигляду, його можна використовувати для різноманітних страв, починаючи від матча-латте до морозива з ароматом матчі.

Незважаючи на те, що матча має багато корисних властивостей для здоров’я, включаючи антиоксидантні властивості та підтримку схуднення, він містить кофеїн. Фактично, в одному грамі матча може міститися від 18,9 до 44,4 міліграмів кофеїну.

Енергетичні напої

Під час університетських років, особливо під час сесій, багато студентів вдаються до енергетичних напоїв, а не лише до кави, щоб “вижити”. Цей ефект підвищення енергії легко пояснюється: великою дозою кофеїну, а також доданим цукром та іншими добавками, як вказує Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Енергетичні напої зазвичай містять від 80 до 150 мг кофеїну на 250 мл, тому заслужено визнаються лідерами серед інших напоїв за енергетичним ефектом.

Читайте також: