Названо найкорисніші фрукти, які варто їсти щодня

Вчені постійно досліджують вплив їжі на наше здоров’я, і результати цих досліджень часто вказують на те, що найкращі ліки можна знайти саме в природі. Сьогодні мова піде про п’ять фруктів, які вирізняються винятковою користю для організму і які рекомендується вживати всім.

Грейпфрут

Грейпфрут – це субтропічний цитрусовий фрукт, багатий поживними речовинами. Згідно з дослідженням у журналі Advances in Nutrition, грейпфрут є важливим джерелом нарингіну, поліфенолів, які сприяють зниженню артеріального тиску та підвищенню резистентності до інсуліну (головна причина розвитку діабету 2 типу).

Половина порції грейпфрута містить 13% щоденної норми вітаміну А. Вітамін А необхідний для підтримки здоров’я, зокрема, зору та імунної системи, а також для утворення колагену та міцності кісток. Регулярне вживання грейпфрута забезпечує достатню кількість вітаміну А.

Ожина

Ожина багата антоціанами, поліфенолами, які відповідають за червоний, синій та фіолетовий відтінки. Дослідження показують, що антоціани ягід сприяють регулюванню рівня глюкози в крові.

У рандомізованому контрольованому дослідженні 2018 року спостерігалося покращене окислення жирів та покращений контроль рівня глюкози серед чоловіків із надмірною вагою або ожирінням, які споживали дієту з високим вмістом жирів разом із 600 грамами (4 чашками) ожини щодня протягом одного тижня.

Зокрема, чоловіки, які отримували ожину, демонстрували більшу чутливість до інсуліну, що є важливим для запобігання діабету 2 типу.

Полуниця

Полуниця має низький вміст цукру, але водночас багата поживними речовинами, що сприяють зниженню ризику серцево-судинних захворювань.

Поліфеноли, клітковина, вітаміни та мінерали полуниці корисні для серця. Дослідження, опубліковані у British Journal of Nutrition, показують, що полуниця знижує рівень C-реактивного білка (індикатор запалення) та ліпопротеїнів низької щільності, а також загальний рівень холестерину у людей з підвищеним холестерином.

Інший мета-аналіз 2019 року демонструє, що споживання від 10 до 454 грамів полуниці (від однієї середньої полуниці до 2 3/4 чашок) може знизити фактори ризику серцевих захворювань.

Ківі

Ківі також має низький вміст цукру, але багатий корисними поживними речовинами. Дослідження підтверджують, що ківі допомагає боротися зі запорами завдяки вмісту розчинної та нерозчинної клітковини.

Розчинна та нерозчинна клітковина допомагають зробити калові маси м’якшими та збільшити їх об’єм, полегшуючи їх виведення. Дослідження 2010 року показало, що споживання двох ківі щодня протягом чотирьох тижнів збільшує частоту дефекації у здорових дорослих і людей з синдромом подразненого кишечника або ірригованим кишковим синдромом з домінуючою запором.

Гуава

Гуава містить значну кількість вітаміну C – в чотири рази більше, ніж в апельсинах. Вітамін C є потужним антиоксидантом, який часто використовується для полегшення симптомів застуди.

Мета-аналіз 2023 року, опублікований у BMC Public Health, показав, що щоденне споживання 1 грама вітаміну C зменшує тривалість важких симптомів застуди. Одна маленька гуава містить 125 мг вітаміну C, тому вам потрібно спожити вісім гуав, щоб досягти рекомендованої кількості.

Загалом, високий вміст антиоксидантів і вітамінів у гуаві може зменшити симптоми застуди та скоротити її тривалість.

Читайте також: