Останні новини

Захищає від хвороб серця та сприяє схудненню: все про користь щавелю для організму

- 21 Травня 2024, 11:05

З приходом весни наш стіл рясніє свіжими дарами природи. Зелень стає не лише окрасою страв, але й джерелом цінних вітамінів та мікроелементів. Одним з лідерів весняного сезону безперечно можна назвати щавель. Ця трава, знайома з дитинства кислим смаком зеленого борщу, насправді володіє багатством корисних властивостей. Тож, розповідаємо, чим же корисний щавель для організму.

Користь для кишківника

Здоровий кишківник є основою гарного самопочуття, тому важливо включати в раціон продукти, що підтримують його функції.

Клітковина забезпечує тривале відчуття ситості та допомагає запобігти таким проблемам, як здуття живота та закрепи. У 100 г щавлю міститься 2,9 г клітковини.

Регулярне споживання клітковини сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, покращує чутливість до інсуліну та запобігає стрибкам рівня глюкози в крові після їжі.

Щавель також містить сполуки, що зв’язують кальцій, і дубильні речовини, які корисні у боротьбі з діареєю.

Підтримка при гіпертонії

У 100 г щавлю міститься 333 мг калію, що допомагає у профілактиці серцево-судинних захворювань.

Вітамін А і бета-каротин, що містяться у щавлі, запобігають старінню, зменшують ризик дегенерації жовтої плями та катаракти. У 100 г щавлю міститься 2,5 мкг бета-каротину.

Вплив на імунну систему

Щавель багатий на вітамін С, який відіграє ключову роль у формуванні імунітету. Також він є джерелом антиоксидантів, які нейтралізують вільні радикали та допомагають запобігти багатьом хронічним захворюванням, включаючи хвороби серця, рак та діабет 2 типу.

Сприяє схудненню

Щавель сприяє регулярному випорожненню кишківника та схудненню завдяки вмісту клітковини. Його харчові волокна допомагають регулювати рівень холестерину і цукру в крові. Продукти, багаті на клітковину, дають відчуття ситості, що сприяє зниженню та контролю ваги.

Кому не можна їсти щавель

Щавель протипоказаний при:

  • гастриті, виразці та частій печії через високий вміст кислоти в листі;
  • подагрі та високому рівні сечової кислоти в крові;
  • каменях у нирках та інших захворюваннях нирок;
  • дітям до 5 років.

Читайте також:

По темі