Хром в продуктах харчування: які має властивості та чим загрожує його нестача
Хром – без нього організм не може нормально функціонувати. Цей елемент необхідний інсуліну для правильного регулювання рівня цукру в крові. Якими ще властивостями володіє хром, чи справді він сприяє зниженню ваги, які ризики нестачі хрому, і в яких продуктах ми можемо його знайти?
Роль хрому в організмі
Хром – це елемент, який потрібен організму в дуже невеликих кількостях. Він необхідний інсуліну для належного регулювання рівня глюкози в крові. Хром також важливий для метаболізму вуглеводів, він стимулює синтез жирних кислот і холестерину, що в свою чергу важливо для правильного функціонування центральної нервової системи. Хром вводиться людям з цукровим діабетом і високим рівнем глюкози в крові (для кращої регуляції глікемії). Його також використовують при депресії та синдромі полікістозних яєчників. Він може знизити «поганий» холестерин і підвищити «хороший».
Хром і втрата ваги
Деякі люди використовують хром для прискорення втрати ваги, збільшення м’язової маси та зменшення жиру. Однак багато досліджень показують, що ефект від добавок хрому мінімальний. Однак у людей з діабетом хром може допомогти збалансувати рівень глюкози в крові та зменшити тягу до цукру.
Природні джерела хрому
Хром в неорганічній формі засвоюється незначною мірою (близько 1%). У вигляді органічних сполук засвоюваність становить 15-20%. Транспортування хрому в крові здійснюється трансферином, який переносить його в печінку.
Хром можна знайти в цільнозернових продуктах, таких як крупи, хліб і крупи, а також у бананах, яблуках, шпинаті та спеціях, таких як перець або чебрець. Однак найкращими джерелами хрому є продукти тваринного походження: печінка, яловичина, птиця, яйця, устриці, масло, сир. Пивні дріжджі та патока також є чудовими джерелами хрому. Засвоєння хрому підвищується завдяки наявності вітаміну B3, цистеїну, гліцину та глутамінової кислоти.
Добова потреба в хромі
Згідно з даними Ради з харчових продуктів і харчування Інституту медицини, достатнє споживання (адекватне споживання [AI]) для чоловіків віком від 14 до 50 років становить 35 мкг/день. У віці старше 50 років вона падає до 30 мкг/добу.
Наслідки дефіциту хрому
Перш за все, це непереносимість глюкози, яку можна діагностувати за високим рівнем цукру в крові та його присутністю в сечі. Це також може проявлятися невропатією, втратою ваги та поганим ростом у дітей. Інші симптоми дефіциту хрому включають занепокоєння, втома, м’язову слабкість, перепади настрою та підвищення рівня холестерину та тригліцеридів у крові.
Читайте також:
- Не всі банани однаково корисні: експерт розповів, який колір плоду може завдати шкоди організму
- Як отримати максимум користі з волоських горіхів: поради щодо вживання