Експерти назвали ідеальний час для ранкової кави

Правильна кількість кави на день може принести нам багато чимало користі. Зазвичай перша чашка напою припадає на ранок: ми прокидаємося, увімкнули кавоварку або чайник — і через декілька хвилин кава готова. Проте експерт зі сну, Рекс Ісап, радить не бігти за порцією кофеїну, а зачекати деякий час.

Ранкова кава може негативно позначитися на початку вашого дня

При пробудженні рівень гормону стресу кортизолу досягає свого піку, що збільшує вашу пильність. Споживання кофеїну у цей час може мати протилежний ефект, збільшуючи відчуття сонливості впродовж дня, незважаючи на каву.

“Протягом усього дня мозок виробляє хімічну речовину, відому як аденозин, що сприяє сну. Коли ви не спите достатньо, аденозин накопичується, сприяючи відчуттю сонливості. Але кофеїн блокує рецептори аденозину, які підтримують бадьорість і запобігають сну. Тому, якщо ви відчули сонливість після кави, це може бути через цей фактор”, – каже Рекс Ісап.

Також важливо уникати кави та чаю пізно ввечері, що може нашкодити сну.

За словами фахівця зі сну, чай містить L-теанін, який сприяє розслабленню, проте споживання кофеїну протягом шести годин перед сном може порушити цей процес. Щоб уникнути цього, рекомендується уникати кави та чаю після 15:00.

Коли саме варто пити каву вранці

Це залежить від вашого індивідуального графіку прокидання. Експерти рекомендують не поспішати з кавою, а починати з приготування сніданку. Перше джерело кофеїну найкраще спожити приблизно за годину після прокидання.

Наприклад, якщо ви прокинулися о 6:00, першу чашку кави краще випити о 7:00. До цього часу рівень кортизолу знизиться, і ви відчуєте більше енергії від кави.

Читайте також: