Чи безпечно їсти авокадо щодня: думка експертів

Як не полюбити кремову текстуру, ніжний смак і універсальність авокадо? Цей фрукт вже не випадково з’являється на нашому столі, він став постійним жителем нашої кухні. Крім власної смакової якості, авокадо також славиться своїм високим вмістом клітковини, корисних жирів і антиоксидантів. Хоча його часте споживання вважається здоровим для харчування, часом виникає питання: “Чи можна споживати авокадо кожен день?”

Через високий вміст жирів і калорій деякі люди відносяться до авокадо з обережністю, турбуючись, що це може спричинити надмірну вагу, підвищення рівня холестерину або інші проблеми зі здоров’ям. Однак нове дослідження виявило, що ці страхи, швидше за все, не мають під собою підстав.

Дослідження, опубліковане в журналі Current Developments in Nutrition, показало, що коли люди з абдомінальним ожирінням споживали по одному авокадо на день протягом 26 тижнів, вони загалом почали харчуватися здоровіше. Після шести місяців регулярного вживання авокадо раціон учасників став більш схожим на здорову дієту, рекомендовану лікарями.

Як змінюється харчування при щоденному споживанні авокадо

Науковці з Університету штату Пенсильванія розділили 1008 дорослих з абдомінальним ожирінням на дві групи для проведення дослідження. Одній групі доручили споживати цілий авокадо щодня, при цьому продовжуючи своє звичайне харчування. Друга група залишалася при своїй звичайній дієті, але включала до двох авокадо на місяць.

“Ми не побачили жодного впливу вживання авокадо на вагу. Це означає, що вживання авокадо не збільшує і не зменшує жирові відкладення на животі”, – говорить провідна авторка дослідження Крістіна Петерсен.

Хоча щоденне споживання авокадо не призвело до змін у вазі, воно вплинуло на інший важливий показник – якість харчування.

Після 26 тижнів Петерсен та її команда виявили, що ті, хто їв авокадо щодня, споживали їжу здоровіше, ніж учасники другої групи. Вони стали більше вживати овочів, дотримувалися балансу корисних і шкідливих жирів, менше споживали рафінованих вуглеводів, натрію і доданого цукру.

Чому споживання авокадо може покращити якість харчування

Більшість дієтологів класифікує авокадо як овоч, тому не дивно, що споживання одного авокадо на день збільшувало загальну кількість овочів у раціоні. Крім того, високий вміст мононенасичених жирів у авокадо природно поліпшував співвідношення здорових ненасичених і насичених жирів у раціоні учасників дослідження.

Також було помічено зменшення споживання солі та рафінованих вуглеводів. Це свідчить про те, що люди частково замінили шкідливі продукти авокадо.

Наприклад, замість того, щоб поливати бургер кетчупом з високим вмістом натрію, учасники експерименту, можливо, обирали свіже авокадо. Або, можливо, вони вибирали смузі з авокадо на сніданок замість миски пластівців.

Як внести авокадо до свого раціону

Споживати цілий авокадо щодня не для всіх буде оптимальним варіантом. У кожного свої вподобання, пріоритети і можливості. Однак, якщо вам подобається цей фрукт та він доступний, ви можете споживати його щодня.

“Авокадо містить корисні жири, в першу чергу мононенасичені, і є гарним джерелом клітковини. Ця комбінація жирів і клітковини відіграє важливу роль у забезпеченні ситості та стабільного рівня цукру в крові. Ось чому споживання авокадо може допомогти контролювати апетит, підвищувати рівень задоволення, вгамувати відчуття голоду та тягу до їжі тощо”, – каже дієтологиня Венді Базіліан.

Існує кілька простих способів додавання авокадо до свого раціону:

  • робити намазку для бутербродів;
  • додавати до салатів замість заправки;
  • готувати смузі;
  • додавати до шоколадних десертів, наприклад, муси;
  • використовувати як начинку для ролів з лаваша.

Читайте також: