Названо два види рослинного молока, які допоможуть вам жити довше
Експерти з довголіття та гастроентерологи дослідили раціон людей, що живуть у так званих “блакитних зонах” – місцях, де спостерігається значна концентрація довгожителів. Дослідження показало, що ці люди вживають певні види молока, які, ймовірно, роблять свій внесок у їхнє довголіття.
Два найпопулярніші види рослинного молока в “блакитних зонах”
Згідно з дослідженнями Дена Бюттнера, експерта з довголіття та автора книги “Секрети “блакитних зон” для довгого життя”, рослинне, або ж альтернативне молоко, відіграє суттєву роль у раціоні людей, які проживають у так званих “блакитних зонах”.
“Блакитні зони” – це п’ять регіонів світу, де спостерігається нижчий рівень хронічних захворювань та вища тривалість життя населення.
До них належать:
- Окінава (Японія);
- Сардинія (Італія);
- Півострів Нікоя (Коста-Рика);
- Ікарія (Греція);
- Лома-Лінда (Каліфорнія, США).
За словами Бюттнера, в жодній з “блакитних зон” немає такого захоплення коров’ячим молоком, як по всьому світу.
Жителі Ікарії та Сардинії споживають козяче та овече молоко (а також деякі види коров’ячого молока) у помірних кількостях. Проте основні джерела “молока” у цих двох найбільших “блакитних зонах” взагалі не тваринного походження.
Жителі Окінави віддають перевагу соєвому молоку, а в Лома-Лінді полюбляють різні види горіхового молока, деякі з яких є настільки ж поживними, як коров’яче. Наприклад, вівсяне молоко містить клітковину, лляне багате на омега-3, а соєве та горохове — на білок.
Переваги соєвого молока
За словами гастроентеролога Вілла Бульсевича, соєве молоко вважається одним із найкращих рослинних продуктів для здоров’я кишківника. Воно містить майже стільки ж білка та незамінних амінокислот, як і коров’яче молоко (7 грамів білка на 250 г).
“Крім того, у соєвому молоці є ізофлавони — рослинні сполуки, які мають різні переваги для здоров’я, такі як зменшення ризику серцевих захворювань та інсультів, зниження кров’яного тиску та покращення стану кісток”, — додав він.
Переваги горіхового молока
Однак соєве молоко не єдине, що може похвалитися високим вмістом білка. Різні види горіхового молока також містять білок і кальцій. І хоча більшість горіхових молочних продуктів, таких як мигдалеве чи з фундука, не забезпечать вам стільки білка, скільки коров’яче молоко, у них є додаткові поживні речовини, яких у ньому немає. Одним із найкорисніших вважається молоко з волоського горіха.
Волоський горіх — єдиний горіх, що є потужним джерелом альфа-ліноленової кислоти або ALA, омега-3 жирної кислоти рослинного походження. Це робить горіхове молоко чудовим вибором для підтримки здоров’я мозку.
Користь молока тваринного походження
Хоча рослинне молоко є гарним способом урізноманітнити раціон, не варто повністю відмовлятися від тваринного. Ідея про те, що молочні продукти «погані» для вас, є помилковою.
Якщо у вас немає алергії або непереносимості молочних продуктів чи лактози, або у вас немає проблем з кишечником, таких як синдром подразненого кишечника або синдром надмірного бактеріального росту тонкої кишки, молочні продукти навряд чи спричинять проблеми з кишечником або запалення.
Дослідження також показують, що споживання молочних продуктів, а особливо кисломолочних (наприклад, кефіру, грецького йогурту), може навіть сприяти зміцненню мікробіому й зменшенню запалення.
Читайте також:
- Ці два види молока можуть призвести до набору зайвої ваги
- Мідь: навіщо цей мікроелемент організму та в яких продуктах його шукати