Названо два види рослинного молока, які допоможуть вам жити довше

Експерти з довголіття та гастроентерологи дослідили раціон людей, що живуть у так званих “блакитних зонах” – місцях, де спостерігається значна концентрація довгожителів. Дослідження показало, що ці люди вживають певні види молока, які, ймовірно, роблять свій внесок у їхнє довголіття.

Два найпопулярніші види рослинного молока в “блакитних зонах”

Згідно з дослідженнями Дена Бюттнера, експерта з довголіття та автора книги “Секрети “блакитних зон” для довгого життя”, рослинне, або ж альтернативне молоко, відіграє суттєву роль у раціоні людей, які проживають у так званих “блакитних зонах”.

“Блакитні зони” – це п’ять регіонів світу, де спостерігається нижчий рівень хронічних захворювань та вища тривалість життя населення.

До них належать:

  • Окінава (Японія);
  • Сардинія (Італія);
  • Півострів Нікоя (Коста-Рика);
  • Ікарія (Греція);
  • Лома-Лінда (Каліфорнія, США).

За словами Бюттнера, в жодній з “блакитних зон” немає такого захоплення коров’ячим молоком, як по всьому світу.

Жителі Ікарії та Сардинії споживають козяче та овече молоко (а також деякі види коров’ячого молока) у помірних кількостях. Проте основні джерела “молока” у цих двох найбільших “блакитних зонах” взагалі не тваринного походження.

Жителі Окінави віддають перевагу соєвому молоку, а в Лома-Лінді полюбляють різні види горіхового молока, деякі з яких є настільки ж поживними, як коров’яче. Наприклад, вівсяне молоко містить клітковину, лляне багате на омега-3, а соєве та горохове — на білок.

Переваги соєвого молока

За словами гастроентеролога Вілла Бульсевича, соєве молоко вважається одним із найкращих рослинних продуктів для здоров’я кишківника. Воно містить майже стільки ж білка та незамінних амінокислот, як і коров’яче молоко (7 грамів білка на 250 г).

“Крім того, у соєвому молоці є ізофлавони — рослинні сполуки, які мають різні переваги для здоров’я, такі як зменшення ризику серцевих захворювань та інсультів, зниження кров’яного тиску та покращення стану кісток”, — додав він.

Переваги горіхового молока

Однак соєве молоко не єдине, що може похвалитися високим вмістом білка. Різні види горіхового молока також містять білок і кальцій. І хоча більшість горіхових молочних продуктів, таких як мигдалеве чи з фундука, не забезпечать вам стільки білка, скільки коров’яче молоко, у них є додаткові поживні речовини, яких у ньому немає. Одним із найкорисніших вважається молоко з волоського горіха.

Волоський горіх — єдиний горіх, що є потужним джерелом альфа-ліноленової кислоти або ALA, омега-3 жирної кислоти рослинного походження. Це робить горіхове молоко чудовим вибором для підтримки здоров’я мозку.

Користь молока тваринного походження

Хоча рослинне молоко є гарним способом урізноманітнити раціон, не варто повністю відмовлятися від тваринного. Ідея про те, що молочні продукти «погані» для вас, є помилковою.

Якщо у вас немає алергії або непереносимості молочних продуктів чи лактози, або у вас немає проблем з кишечником, таких як синдром подразненого кишечника або синдром надмірного бактеріального росту тонкої кишки, молочні продукти навряд чи спричинять проблеми з кишечником або запалення.

Дослідження також показують, що споживання молочних продуктів, а особливо кисломолочних (наприклад, кефіру, грецького йогурту), може навіть сприяти зміцненню мікробіому й зменшенню запалення.

Читайте також: