Експерти порадили найкращі напої для печінки: їх можна пити регулярно

Найбільше на стан печінки впливає те, як ви живете, що ви їсте і п’єте. Гепатолог з Чикаго Ненсі Рео та дієтологиня Мелісса Прест розповіли про напої корисні для печінки.

Спеціально очищати печінку не потрібно

Експерти роками пояснюють, що детокс печінки не потрібен, адже вона сама відмінно очищається, варто лише розумно підтримувати деякі її функції.

“Печінка очищається сама, тому очищати її не потрібно. Однак є кілька способів полегшити вашій печінці її важку роботу. Одним із таких способів буде виключення зі свого раціону важкі продукти, які шкодять печінці, а додати корисні для неї напої”, – пояснює Ненсі Рео.

Кава та чай

Любителі кави та чаю будуть у захваті. На думку вчених, позитивний вплив на стан печінки надають як кава, так і чай – звичайно ж, мова йде про напої без добавок і цукру.

Як пояснює дієтолог Мелісса Прест, зелений чай особливо може бути корисним для вашого здоров’я. Виявляється, вживання зеленого чаю може покращити роботу печінкових ферментів у людей з неалкогольним захворюванням печінки. Іншим сюрпризом стала кількість випитого піддослідними зеленого чаю. За словами експертів, люди, які випивають не менше чотирьох чашок цього напою в день, менше ризикують захворіти на рак печінки.

Кава також може захистити печінку та покращити її роботу. Серед іншого було показано, що вона може зменшити ризик цирозу печінки, розвитку раку печінки та полегшити запалення. Доведено, що вживання щонайменше трьох чашок кави на день знижує ризик смерті у людей з хронічними захворюваннями печінки.

Соки

Так званий очищаючі соки найчастіше є маркетинговим трюком, але в кожному міфі є крихітна частка правди. Як пояснює лікар, немає соків чи продуктів, які “очищають” або відновлюють печінку, але здорове харчування, включно з вживанням соків, може значно покращити здоров’я вашої печінки та полегшити її важкі завдання.

“Фруктові та овочеві соки багаті антиоксидантами і повинні бути дружніми до печінки. Типовими інгредієнтами, які забезпечують її багатьма важливими інгредієнтами, є: чорниця, імбир і гранат. Пам’ятайте, однак, що соки можуть бути калорійними та насичені цукрами, тому не перестарайтеся”, – радить доктор Рео.

Вода

Хоча вода не може відновити пошкоджену печінку, без достатньої її кількості цей орган не може нормально функціонувати.

“Вода найкраще підходить для підтримки гідратації тіла та забезпечення функціонування життєво важливих органів, таких як печінка. Якщо ви п’єте недостатньо води, спробуйте подвоїти її споживання, щоб підтримати загальний стан здоров’я”, – додає Прест.

Читайте також: