Експерти розповіли, яка вода краща для організму: тепла чи холодна

Всім відомо, що ми повинні випивати близько двох літрів води в день. Але виникає питання – яку воду краще пити? Теплу чи холодну? І якій віддати перевагу у спекотні дні? Про це розповіла польська експертка з харчування Тетяна Накличка.

Чому потрібно пити воду щодня

Тіло складається на 50-80% з води. Цей відсоток нижчий у жінок, людей з ожирінням і літніх людей і вищий у чоловіків. Вода виконує дуже важливі функції в організмі. Вона не тільки бере участь у транспортуванні кисню та поживних речовин до клітин, але й регулює температуру тіла.

Коли краще пити холодну воду

У жарку погоду можна пити прохолодну воду, але будьте обережні, тягнучись до крижаної води, яка може бути однією з причин ангіни, яка буває і влітку. Після інтенсивних тренувань варто пити холодну воду, оскільки вона охолоджує організм. Крім того, її рекомендують при лихоманці.

Серед фахівців також існують думки про вплив холодної води на схуднення, оскільки організм повинен спалювати додаткові калорії, змінюючи температуру. Однак це не висока цифра. У цьому випадку найголовніше – зволожити організм.

Переваги вживання теплої води

Вживання теплої води має набагато більше переваг, ніж вживання охолодженої рідини. Варто пити теплу воду, якщо ви хочете прискорити процес травлення або зарядити себе енергією. Крім того, це може допомогти зменшити стрес, тому перед важливою подією (наприклад, публічним виступом) варто зробити кілька ковтків теплої води.

Тепла вода також буде хорошим рішенням при запорах, оскільки вона прискорює роботу кишечника. У цьому випадку в напій можна додати лимон і/або імбир.

Скільки літрів води потрібно випивати в жарку погоду

У спекотні дні ми повинні випивати приблизно на 1 літр води більше, ніж зазвичай, оскільки організм втрачає її набагато швидше під час терморегуляції. З цієї причини жінки повинні випивати приблизно 2,7 л рідини, чоловіки – приблизно 3,7 л, діти – приблизно 1200 мл, немовлята – до 1200 мл. Воду слід пити систематично маленькими ковтками.

Коли ми відчуваємо спрагу в спекотні дні, це сигнал від організму, що ми зневоднені, тому нам слід уникати такої ситуації.

Яку воду пити в спекотні дні

У спекотні дні ми можемо пити як тепленьку, так і прохолодну воду. Варто потягнутися за джерельною або високомінералізованою водою з високим вмістом мінеральних речовин. Ми можемо додати до нього лимон і м’яту. Під час спекотної погоди ми втрачаємо з водою цінні електроліти, особливо натрій, калій і хлор. Щоб мінімізувати ризик їх втрати, ми можемо додати у воду дрібку солі.

Крім води, в спекотні дні можна пити чай з м’ятою, томатний сік або ізотонічні напої. Однак слід відмовитися від алкоголю, кави, міцного чаю та солодких напоїв.

Як запобігти зневодненню влітку

Зневоднення може призвести до проблем із серцем, непритомності, проблем з нирками або падіння артеріального тиску, тому так важливо забезпечити потрібну кількість води в спекотні дні. Зневоднення дуже небезпечно не тільки для дорослих, а й для дітей і людей похилого віку. Щоб цього не сталося, варто мати при собі пляшку з водою.

Пам’ятаймо також, що воду ми також отримуємо з їжі, тому в літньому меню можуть бути супи, смузі, бульйони, компоти. У спекотні дні також варто потягнутися до таких фруктів, як ананаси, персики та чорниця.

Читайте також: