Дієтологиня назвала поширені харчові звички українців, що шкодять здоров’ю

Правильне харчування є основою здоров’я. А ось шкідлива їжа здатна спровокувати ряд серйозних хвороб. І це біда не поодиноких людей, є кілька харчових звичок, які характерні для багатьох українців. Про це розповідає РБК-Україна.

Яким є харчування українців

“Звісно харчування напряму пов’язане з хворобами. Навіть Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що здоров’я людини залежить на 70% від того, що вона їсть щодня роками”, – каже дієтологиня Олена Скиталінська.

Вона додає, що проаналізувавши харчування українців, можна дійти висновку, що воно є калорійним і високовуглеводним. Також дуже часто воно є низької якості.

Що їдять українці:

  • копчені ковбаси;
  • вафлі;
  • пиріжки;
  • вироби з борошна;
  • солодощі;
  • горішки.

“На жаль, таких продуктів на наших столах набагато більше, ніж здорової їжі. 86% смертей українців зумовлені хворобами, що пов’язані із неправильним харчуванням. Але харчування – це не лише про хвороби, це ще й їх профілактика і підвищення якості життя”, – говорить Скиталінська.

Вона додає, що у більшості українців харчування не є збалансованим.

Як харчування пов’язане із хворобами

“Незбалансоване харчування провокує системні запалення. При них запальні цитокіни циркулюють у крові та всіх тканинах організму, викликаючи порушення роботи серця, печінки та інших органів. Відповідно тоді ми гірше думаємо, фокусуємо свою увагу, бачимо. І це відбувається поступово”, – пояснює лікар.

Також дієтолог наголошує, що у їжі українців забагато трансжирів, які негативно впливають на здоров’я.

“Проблема українців – це високоглікімічне харчування. Це означає, що у крові є постійно високий рівень глюкози. Це одна із причин передчасного старіння, а також дуже багатьох захворювань”, – каже Скиталінська.

Лікар зазначає, що багато українців споживають їжу протягом 14-16 годин. За звичними справами постійно щось їдять – за телевізором, у кінотеатрі, за чашкою кави.

Таке харчування призводить до постійного виділення інсуліну. Клітинам він не потрібен у таких високих дозах і це провокує системне запалення, яке не відчувається спершу.

“Але наші тканини починають зношуватись, судини починають запалюватись”, – говорить лікар.

Читайте також:

ТОП-5 харчових звичок, яких варто позбутися, щоб поліпшити своє самопочуття

Додайте цей перець до свого раціону — він знижує ризик смерті від раку та серцевих захворювань