Захистіть серце та збережіть молодість: 3 причини вживати насіння чіа

Сучасний асортимент продуктів на ринку настільки розмаїтий, що вибір оптимальних компонентів для здорового раціону стає досить простим завдяки різноманітності їхніх корисних властивостей. До найбільш корисних продуктів, рекомендованих дієтологами, входять насіння льону, коноплі, гарбуза, гречки, кунжуту та амаранту.

Цей перелік можна продовжувати, але особливе місце серед них займають насіння чіа. Дієтологи розповідають, чому вони повинні стати необхідною складовою вашого раціону.

Що таке насіння чіа

Чіа – це однорічна трав’яниста рослина, яка відноситься до того ж сімейства, що й м’ята. Хоча властивості цих насінь були відомі ще до часів Колумба, назва “чіа”, ймовірно, має іспанське походження та походить від іменника “chía”, що перекладається як “олія” або “жир”.

Чому ви повинні їсти насіння чіа щодня

Корисні для серця

Дієтологиня Марія Хосе Кріспін підкреслює, що насіння чіа відзначається високим вмістом поліненасичених жирних кислот омега-3, а також лінолевою кислотою, яка сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад та інсульт.

Кріспін зауважує, що насіння чіа є джерелом фітостеролів – хімічних сполук рослинного походження, які допомагають знизити рівень “поганого” холестерину в крові і, відповідно, ризик розвитку атеросклерозу.

Мають антиоксидантні властивості

Ще одним переконливим аргументом на користь вживання насіння чіа є його високий вміст клітковини, що робить його ідеальним продуктом для контролю не лише рівня холестерину, а й рівня цукру в крові.

Крім того, воно є джерелом поліфенолів – природних органічних сполук з антиоксидантними властивостями. Ці сполуки здатні протидіяти утворенню вільних радикалів, що сприяє сповільненню процесу старіння, зменшенню запалень та ризику розвитку раку.

Сприяють здоров’ю шкіри

Вживання насіння чіа також має позитивний вплив на здоров’я шкіри. Як пояснює Кріспін, “протизапальні властивості, зумовлені високим вмістом омега-3, характерним для насіння чіа, відображаються на шкірі, зменшуючи лущення, дерматит та свербіж”. Таким чином, насіння чіа корисне не лише для здоров’я, але і впливає на ваш зовнішній вигляд.

Як додати їх у свій раціон

Дієтологиня рекомендує вживати насіння чіа через його високий вміст омега-3 та антиоксидантні властивості. Ці насіння можна споживати в будь-який час, але найкраще робити це ввечері.

“Вважається, що під час сну в мембранах нейронів відбувається поповнення жирних кислот. У цій нічній фазі відновлення нашому мозку необхідні омега-3. Однак слід відзначити, що наукових доказів на підтримку цієї тези наразі немає”, — пояснює вона.

Альтернатива молочним продуктам

Кріспін зазначає, що насіння чіа також багате на мінерали, зокрема кальцій, що робить його ідеальною альтернативою для тих, хто не вживає молочні продукти.

Варіанти включення насіння чіа у свій раціон дуже різноманітні. Ви можете додавати його в йогурт, смузі, фруктові салати або використовувати як гарнір.

Читайте також: