Гранола та фітнес-сніданки: чому вони можуть шкодити вашому здоров’ю

Кожен з нас розпочинає ранок по-своєму. Для когось достатньо чашки кави, для іншого важливо насититися щільним сніданком. Але думка про те, що це допоможе схуднути, є помилковою.

Існує значна кількість людей, які обирають мюслі або гранолу з молоком або водою, сподіваючись, що це наситить їх на тривалий час та буде корисним для здоров’я. Проте такий підхід наразі викликає сумніви у дієтологині Світлани Фус, яка наводить факти, що підтверджують її точку зору.

“Насипаючи вранці в тарілку пластівці, гранолу або мюслі, багато людей не знають, скільки цукру їм доведеться з’їсти на сніданок. Ніби цілком достатньо того, що на упаковці написано «Healthy» (здоровий), «Slim» (стрункий) або «Diet» (дієтичний). Але велика частина сухих сніданків для дорослих і дітей перенасичена цукром”, – зазначає дієтологиня.

Скільки цукру в гранолі та мюслі

На кожну порцію підсолоджених пластівців або мюслі припадає не менше 4 чайних ложок цукру. Такий сніданок зазвичай викликає приємне відчуття легкості та навіть поліпшує настрій. Проте це відчуття триває недовго.

Швидко з’являється бажання перекусити, щоб дотягнути до обіду, і кількість перекусів залежить від часу обіду. Чому?

Справа в тому, що прості вуглеводи, до яких відноситься цукор, різко підвищують рівень цукру в крові, спонукаючи вироблення інсуліну. Якщо сніданок містить недостатньо харчових волокон, білка або жиру, що сповільнюють всмоктування цукру, рівень глюкози в крові швидко падає, викликаючи відчуття голоду, більш сильне, ніж до сніданку, і ми продовжуємо їсти до повного насичення.

Якщо ви фанат мюслі, перевірте склад на упаковці. Якщо цукор в списку інгредієнтів займає одне з перших п’яти місць, то продукт може бути не таким корисним, як здається.

Чим можна замінити цукор

Найкращий варіант – свіжі фрукти, сухофрукти або мед. Щодо сухих сніданків – краще використовувати цільні крупи.

Читайте також: