10 продуктів, які ви можете помилково вважати вегетаріанськими

На перший погляд, перехід на вегетаріанське харчування здається елементарним: викреслюємо з раціону м’ясо, рибу та продукти, що їх містять. Але насправді, деякі продукти, які на перший погляд здаються безпечними, можуть мати в своєму складі інгредієнти тваринного походження.

Продукти, які помилково вважаються вегетаріанськими

“Пармезан” та “Камамбер”

Це лише декілька прикладів сирів, які не є вегетаріанськими. Інші такі сири, як “Горгондзола”, “Пекоріно Романо”, “Грюєр” і “Манчего”, також виготовляються з використанням тваринного хімозину.

Хімозин, відомий також як сичужний фермент, – це фермент, який продукується в шлунку ссавців, зокрема телят. Він впливає на згортання казеїну в молоці.

Желе

Цей десерт отримує свою консистенцію за допомогою желатину – білкового продукту тваринного походження, що виготовляється шляхом виварювання кісток, хрящів та сухожиль.

Червоні льодяники

Для надання червоного кольору смаколикам може використовуватися харчовий барвник Е120 або кармін. Кармінова кислота, з якої отримують Е120, видобувається з комах, а саме – пігменту тіла самок щитівок або їх яєць.

Желейні цукерки

Подібно до желе, популярні солодощі містять у своєму складі желатин. Крім того, іноді для забарвлення може використовуватись кармін  – харчовий барвник Е120.

Глазуровані пластівці

На перший погляд, може здатися привабливим те, що вони містять більше цільних зерен і клітковини. Однак це не компенсує того факту, що глазур на цих маленьких подушечках смакоти виготовлена з використанням желатину.

Вино

Хоча виготовлене з винограду, вино може містити продукти тваринного походження. Під час виробництва рідину фільтрують через речовини, відомі як “фільтрувальні агенти”.

Цей процес призначений для вилучення білка, дріжджів, каламуту, сторонніх ароматизаторів та інших органічних частинок.

Популярні речовини тваринного походження, які використовуються у виробництві вина, включають казеїн (молочний білок), хітин (отриманий з панцирів ракоподібних), яєчний білок (отриманий з яєчних білків), риб’ячий жир, желатин (білок з варених частин тварин) та риб’ячий клей (желатин з мембран риб’ячого міхура).

Пиво

Подібно до вина, під час процесу очищення деякі види пива використовують продукти тваринного походження. Зазвичай це риб’ячий клей, який отримують із риб’ячого міхура, або желатин з тваринних кісток та сухожиль.

Зефір

Хто б міг подумати, що ці ласощі також будуть згадані, коли йдеться про продукти, що не входять до вегетаріанського раціону. Проте, зефір насправді виготовляється з желатину, який отримують з тваринних продуктів.

Салат “Цезар”

Навіть якщо ви обираєте варіацію без курки, заправка для салату “Цезар” часто містить анчоуси. Якщо ви замовляєте його у ресторані або купуєте готову заправку в магазині, можна припускати, що в приготуванні використовували анчоуси. А іноді в процесі приготування можуть додавати сир “Пармезан”.

Йогурт

Багато вегетаріанців споживають молочні продукти для отримання необхідного білка. Проте у виготовленні деяких йогуртів використовується желатин, щоб надати продукту кращої, більш густої текстури.

Читайте також: