5 причин, чому сир гауда повинен бути частиною вашого раціону

У сирі є щось магічне, від чого неможливо відмовитися. Окрім того, що він додає смаку та абсолютно нового виміру вашій кухні, він ще й корисний для здоров’я.

Одним з таких видів сиру є сир гауда, який відомий своїм унікальним смаком та користю для здоров’я. Він походить з Нідерландів і виготовляється з цільного коров’ячого молока віком від 1 до 20 місяців. Текстура і смак цього виду сиру залежать від його віку. Чим старший сир, тим він стає твердішим і крихкішим, з солодким, горіховим смаком. І навпаки, молодий сир гауда має гладку текстуру та молочний смак. Розповідаємо про користь сиру гауда для здоров’я та про те, як ви можете включити його у свій раціон.

Корисний для здоров’я кісток

Для підтримки здоров’я кісток кальцій є необхідним мінералом. Сир гауда допомагає зміцнювати кістки, оскільки містить багато кальцію. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Національного інституту артриту та захворювань опорно-рухового апарату і шкіри, нестача кальцію та вітаміну D спричиняє погіршення стану кісток у людей з непереносимістю лактози.

До того ж, вживання нежирних молочних продуктів може сприяти надходженню в організм кальцію і вітаміну D, які допомагають будувати кістки і запобігати остеопорозу. Крім того, що цей вид сиру забезпечує достатню кількість кальцію, він сприяє здоров’ю зубів.

Сприяє здоров’ю серця

Сир гауда містить багато насичених жирів, але в ньому також є багато інших поживних речовин, таких як білок, кальцій і вітамін D, які можуть сприяти здоров’ю серця. Хоча існують деякі докази того, що жирна молочна їжа, така як сир гауда, може бути не такою небезпечною для серця, потрібні додаткові дослідження, щоб підтвердити це.

Наприклад, згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Frontier, споживання молочних жирів пов’язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань. Однак вчені також погоджуються, що для повного розуміння користі жирних молочних продуктів необхідні подальші дослідження.

Допомагає контролювати вагу

Цей сир допомагає контролювати вагу, підтримуючи відчуття ситості та стримуючи бажання з’їсти більше. Крім того, білок повільно перетравлюється, довше зберігаючи відчуття ситості і дозволяючи споживати менше калорій, що робить його незамінним для схуднення.

Багатий на антиоксиданти

Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Food Science and Technology, сир гауда має антиоксидантні властивості. Цей продукт має підвищену стійкість до окислення, антиоксидантну активність та покращені смакові якості завдяки додаванню жиру з ядер манго.

Допомагає травленню

Більшість людей з непереносимістю лактози тримаються подалі від молочних продуктів, побоюючись потенційних проблем зі шлунком. Однак, завдяки низькому вмісту вуглеводів, сир гауда містить дуже мало лактози. Як наслідок, такі люди можуть легше його перетравлювати.

Кому слід уникати сиру гауда

Людям з високим рівнем холестерину, гіпертонією, непереносимістю лактози або надмірною вагою може знадобитися обмежити споживання гауди і стежити за розміром порцій. Гауда тривалої витримки може містити багато тираміну тому його не слід вживати тим, хто приймає інгібітори моноаміноксидази (МАО), які є різновидом антидепресантів.

Чи можна їсти сир гауда щодня

Хоча цей сир дуже поживний, він містить багато калорій, натрію та насичених жирів. Краще обмежити гауду до 2-3 разів на тиждень для найбільш здорової дієти. Поєднуйте його з рослинною їжею для отримання клітковини, антиоксидантів і ненасичених жирів, щоб збалансувати його поживність.

Читайте також: