Пліснявий делікатес: як їсти сири з блакитною цвіллю без шкоди для шлунку

Виготовлення сиру з блакитною пліснявою – це справжня наука, що потребує особливої технології та використання “культурних” видів плісняви роду Penicillium. Цей делікатес відрізняється елітним статусом, зеленуватим або блакитним відтінком, неперевершеною текстурою та виразним ароматом, що неодмінно зачаровує гурманів.

Однак, окрім вишуканих характеристик, сир з блакитною пліснявою може мати й небажані ефекти, про які слід знати. Розповідаємо, як вживати сир з блакитною цвіллю без шкоди для здоров’я.

Серед сирів з цвіллю найпопулярнішими є Горгонзола, Рокфор і Дор Блю. Сири Бресс Блю та Брі мають більш ніжний смак і аромат. Вони відрізняються не тільки технологією виготовлення, але й текстурою, запахом і смаком.

Переваги сирів з блакитною цвіллю

Вважається, що благородні сири:

  • мають протизапальний ефект;
  • сприяють травленню;
  • регулюють гормональний баланс;
  • стабілізують психічний стан, стимулюючи виділення серотоніну;
  • допомагають подолати безсоння;
  • захищають від шкідливого УФ-випромінювання, збільшуючи синтез меланіну в шкірі;
  • підтримують серце і судини.

Шкода і обмеження

Блакитні сири не слід споживати в великих кількостях. Оптимальна доза – 50 грамів на день.

Також фахівці не радять їсти цей продукт на голодний шлунок, тому що це може спричинити:

  • дисбіоз, порушення мікрофлори кишечника;
  • погіршення існуючих захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • алергічні реакції при індивідуальній непереносимості пеніциліну.

Блакитні сири категорично протипоказані вагітним і годуючим матерям.

Як правильно їсти сир з блакитною цвіллю

Блакитні сири часто подають як окрему закуску або як частину сирної тарілки. Всі сорти сирів з цвіллю гарно гармоніюють з винами, грушами і виноградом.

Найкраще блакитні сири смакують з такими продуктами:

  • сухарики;
  • фрукти (найкраще підходять виноград або груша);
  • крекери;
  • майже всі види овочів.

Найлегше почати знайомство з сиру брі, щоб привикнути до досить особливого смаку і аромату. Потім можна спробувати інші види, з більш насиченими запахами і смаками.