Дієтологиня назвала 7 продуктів, яких варто уникати на сніданок

Сніданок має велике значення в здоровому харчуванні та стратегіях схуднення. Хоча деякі можуть відмовлятися від нього, щоб зменшити калорійність, насправді цей перший прийом їжі важливий для нашого організму. Проте дієтологи зауважують, що деякі продукти краще уникати на сніданок. Крутіка Нанаваті, дієтологиня з Нової Зеландії, виділила 7 продуктів, які можуть сповільнити метаболізм та сприяти набору ваги.

Пластівці

Пластівці часто рекламують як корисний сніданок, багатий на складні вуглеводи та клітковину. Проте, важливо знати, що багато видів пластівців також містять значну кількість цукру. Надмірне вживання цукру може негативно впливати на здоров’я. Крутіка Нанаваті зазначає, що одним з потенційних недоліків є уповільнений метаболізм і збільшення ваги.

«Високий рівень цукру підвищує рівень інсуліну, сприяючи накопиченню жиру та сповільненню метаболізму», – пояснює вона.

Крім того, брак білка в цих кашах змушує людей швидше відчувати голод.

Солодкі йогурти

Йогурт з ягодами або матчею – чудовий вибір для сніданку. Він не лише покращує роботу кишківника, але й дає заряд енергії на весь день. Проте, важливо обирати йогурти без цукру, адже вони можуть негативно вплинути на ваше метаболічне здоров’я.

Йогурти з фруктовим смаком містять майже стільки ж цукру, скільки й десерти. Цукор та його альтернативи шкодять кишковим бактеріям, що може призвести до резистентності до інсуліну та, як наслідок, до набору ваги.

Випічка

Хоча тістечка та випічка дарують нам миттєве задоволення та чудово смакують з ранковою кавою чи чаєм, важливо пам’ятати про їхню шкоду для здоров’я.

Нанаваті зазначає, що ці ласощі багаті на рафіновані вуглеводи та нездорові жири, які спричинюють різкі стрибки рівня цукру в крові, а потім його різке падіння.

Рафіновані злаки та оброблений цукор, що входять до складу випічки, провокують запальні процеси, негативно впливають на метаболізм та сприяють накопиченню жиру в області живота.

Фруктовий сік

Навіть якщо свіжі фрукти завжди чудовий вибір завдяки вітамінам та клітковині, фруктовий сік – це зовсім інша справа.

Більшість магазинних соків у пляшках зазнають значної обробки, містять надмірну кількість цукру та втрачають харчову цінність. Це робить їх не найкращим вибором для вашого загального здоров’я, а також для метаболізму.

«Хоча фруктові соки можуть здаватися здоровішими, ніж солодкі безалкогольні напої, вони можуть мати такий самий вміст цукру та калорій», – попереджає Нанаваті. «Більше того, відсутність клітковини в цих напоях призводить до швидкого засвоєння цукру, потенційно викликаючи різкі коливання рівня цукру в крові та посилення голоду».

Бекон і ковбаси

Незважаючи на привабливий смак та популярність обробленого м’яса, як-от бекон, ковбаса та сосиски, у якості сніданку, Нанаваті застерігає про його шкідливий вплив.

Це м’ясо часто стає справжньою “натрієвою бомбою”, що негативно впливає на артеріальний тиск та спричинює затримку води в організмі. Високий вміст натрію може призвести до небажаного збільшення ваги та загальмувати обмінні процеси.

Солодка гранола

Хоча гранола на перший погляд здається зразком здорового сніданку, адже містить цільні зерна, горіхи та сухофрукти, насправді вона може бути не такою корисною, як ми думаємо.

Більшість магазинних гранол містять значну кількість цукру, який уповільнює метаболізм і сприяє накопиченню жиру. Це нівелює користь від інших інгредієнтів. А висока кількість цукру та жирів у гранолі може викликати запалення в шлунково-кишковому тракті та всьому організмі.

Енергетичні батончики

«Багато енергетичних батончиків, доступних на ринку, переповнені надмірною кількістю цукру та калорій, що надзвичайно нагадують звичайні шоколадні батончики з точки зору їх поживного складу», – попереджає Нанаваті.

Зазвичай мюслі-батончиків виготовляються з граноли, яка зазнає додаткової обробки. Регулярне вживання таких батончиків може негативно вплинути на ваш метаболізм.

Дієтологиня радить готувати мюслі-батончики вдома. Це дозволить вам контролювати склад інгредієнтів та бути впевненими, що в них немає нічого зайвого.

Читайте також: