Як їсти правильно та з користю для здоров’я: корисні поради

Здорове харчування не здасться вам складним завданням, якщо ви почнете з маленьких кроків. Не потрібно кардинально міняти свій раціон або жорстоко себе обмежувати. Достатньо лише трохи скоригувати свої звички та додати більше корисної їжі.

Не очищайте продукти

Часто найбільш корисні складники, такі як харчові волокна та поживні речовини, знаходяться у шкірці продуктів. Це стосується овочів, фруктів, коренеплодів, круп, та зерен. Наприклад, картопля запечена з шкіркою, приготовані цукіні, нешліфований рис та цільнозернове борошно легко вписуються в раціон і зберігають максимум користі.

Обирайте правильний хліб

Тип хліба може суттєво впливати на ваше здоров’я. Товсті скибочки білого хліба містять велику кількість рафінованих вуглеводів, теж саме стосується турецького лавашу. У той час як цільнозерновий хліб містить менше вуглеводів, більше клітковини та мінералів, сприяє відчуттю ситості та допомагає знизити кількість спожитих калорій.

Споживайте корисні жири

Включення 3-4 порцій корисних жирів до вашого раціону, таких як жирна риба, авокадо, горіхи, насіння та оливкова олія першого віджиму, забезпечує оптимальну кількість важливих для метаболізму жирів, сприяє відчуттю ситості та підтримує внутрішні процеси в організмі.

Підтримуйте кишківник

Здоров’я травної системи впливає на загальне здоров’я та самопочуття. Щоденна порція йогурту, кефіру або ферментованих продуктів підтримуватиме ваше травлення та корисну мікрофлору кишківника без зайвих добавок.

Заправляйте овочі та салати корисно

Для покращення смаку овочів спробуйте бальзамічний або яблучний оцет, які також допомагають контролювати рівень глюкози в крові, додавайте нерафіновані олії та насіння. Домашні соуси на основі йогурту та сметани також можуть бути чудовою альтернативою майонезу.

Пийте овочеві соки

Фруктові соки містять велику кількість цукру, тоді як овочеві соки більш корисні, оскільки містять менше цукру та більше вітамінів і корисних речовин.

Споживайте більше морепродуктів

Усі морепродукти містять білок і необхідні організму поживні речовини, включаючи Омега-3. Мідії, оселедець, скумбрія – це доступні та корисні джерела морепродуктів. Дієтологи рекомендують споживати морепродукти двічі на тиждень.

Читайте також: