Останні новини

Як ультраоброблена їжа шкодить вашому здоров’ю та веде до депресії: дослідження вчених

- 04 Березня 2024, 14:03

Чим швидше цивілізація розвивається, тим більше проблем і викликів виникає перед кожною людиною у світі. За всією цією гонитвою, знаходити час для самого себе та власного здоров’я, а також готувати собі смачний та корисний сніданок чи обід стає все складніше. У такі моменти дуже зручною стає ультраоброблена їжа, яка не вимагає багато часу та зусиль.

Проте, саме такий спосіб харчування насправді не забезпечує економію енергії, а скоріше забирає її разом із здоров’ям. Адже вживання ультраобробленої їжі може призвести до 32 шкідливих наслідків для здоров’я. Про це свідчить дослідження, опубліковане в медичному журналі BMJ.

Що таке ультраоброблена їжа

Продукти, що пройшли численні обробні процеси та часто містять барвники, емульгатори, ароматизатори та інші добавки, а також значну кількість цукру, жиру або солі, вважаються ультраобробленими. Така їжа містить мінімальну кількість вітамінів та клітковини або навіть вони можуть бути відсутні.

Серед цих продуктів можна виокремити: 

  • пластівці з цукром;
  • шоколад та цукерки;
  • морозиво;
  • протеїнові батончики;
  • газовані напої;
  • фастфуд;
  • заморожені готові страви;
  • відновлені/оброблені м’ясні продукти, зокрема сосиски, ковбаси, шинка, бекон;
  • маргарин і спред;
  • вироби з білого борошна як, наприклад, упакована випічка;
  • закуски як, наприклад, чіпси.

Шкода ультраобробленої їжі для здоров’я

Згідно з дослідженням, високий рівень споживання ультраоброблених продуктів може збільшити ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 50%. Крім того, такий спосіб харчування може підвищити ймовірність виникнення тривоги та психічних розладів на 48-53%, а також збільшити ризик розвитку діабету другого типу на 12%.

Виходячи з цього, встановлено, що часте вживання ультраоброблених продуктів може збільшити загальний ризик смерті на 21%, ризик розвитку ожиріння на 40-66%, а також ризик виникнення депресії на 22%.

У зв’язку з цим, дослідники закликали ООН до розробки та прийняття конвенції щодо ультраобробленої їжі, аналогічно до конвенції, яка була прийнята раніше з метою боротьби з негативним впливом тютюну.

Читайте також:

По темі