Дієтолог попереджає: цей несподіваний фактор може призвести до набору ваги
Під час їжі наше тіло продукує лептин, гормон, який також відомий як “гормон ситості”. Його функція полягає в тому, щоб давати сигнал мозку про те, що організм отримав достатньо енергії і час припинити їсти. Однак, якщо виникає резистентність до лептину, мозок не отримує цей “сигнал стоп”. Це може призвести до переїдання, що, в свою чергу, веде до набору зайвої ваги.
Що варто знати про гормон “ситості”
“Лептин іноді називають “гормоном насичення” або й навіть “гормоном голоду”, адже він відіграє важливу роль у регуляції апетиту та важливих компонентів енергетичного балансу”, – каже дієтолог Олег Швець.
Лептин сигналізує мозку, коли організму потрібна їжа або коли настає ситість. Цей гормон також бере участь в інших процесах, як метаболізм, ендокринна регуляція, енергетичний гомеостаз, репродуктивна та імунна функції.
Основна роль лептину – це довгострокове регулювання енергії, враховуючи кількість з’їдених та спалених калорій, а також кількість жиру, який накопичується в організмі. Деякі люди мають резистентність до лептину, через що вчасно не відчувають ситості. Ця особливість істотно збільшує ризик ожиріння.
Лептин має подавати сигнал про те, що в організм надійшло уже достатньо енергії. Якщо тут виникає проблема, можливо, є резистентність до лептину.
Потенційна небезпека резистентності до цього гормону
Резистентність до лептину визнана серед основних біологічних факторів ожиріння. Люди з ожирінням мають багато жирових клітин. Оскільки жирові клітини виробляють лептин пропорційно до свого розміру, у таких людей дуже високий рівень лептину.
При резистентності до лептину мозок менш чутливий, не отримує або не розпізнає сигнали, які до нього доходять.
Причиною резистентності можуть бути:
- у мозку менше рецепторів лептину;
- рецептори лептину не працюють належним чином;
- менша кількість лептину проникає через мозковий гематологічний бар’єр;
- мутації гена лептину.
“Попри високий рівень лептину в організмі, мозок може його не помічати. Тоді він вважає, що організм голодує, навіть якщо в нього накопичено більш ніж достатньо енергії. Це змушує мозок змінити поведінку, щоб відновити жирові відкладення”, – зазначає дієтолог.
Вплив резистентності на харчування
Резистентність до лептину може бути однією з причин того, що дієти не сприяють довгостроковій втраті ваги. При схудненні жирова маса зменшується, що призводить до значного зниження рівня лептину. Однак це може не вплинути на резистентність до лептину.
За словами експерта, якщо продукція лептину знижується, людина відчуває голод чи підвищений апетит, зниження мотивації до занять спортом, зменшується кількість спалених калорій у спокої. Мозок вважає, що людина голодує, і запускає різні потужні механізми, щоб відновити втрачений жир. Це може бути причиною того, що людина спочатку втрачає вагу, а потім знову її набирає.
Як подолати резистентність до лептину
Щоб уникнути резистентності до інсуліну, потрібно:
- викреслити оброблену їжу;
- займатися фізичними вправами;
- спати не менше 7-8 годин;
- контролювати рівень тригліцеридів;
- вживати достатню кількість білку.
Читайте також:
- 10 продуктів, які допоможуть вашому організму адаптуватися до міжсезоння
- 4 фактори, що гальмують схуднення, навіть якщо ви активно займаєтеся спортом